ECONOMIE | Analize economice

PIB/angajat din Bucuresti este peste cel din Varsovia si Praga

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-03-11 07:53

Datele pe regiuni europene publicate în premieră de Eurostat dezvăluie că, în regiunea din care face parte Bucureștiul, nivelul PIB/angajat este mai ridicat decât în cele care includ alte capitale din fostul bloc socialist, precum Varșovia, Praga, Bratislava sau Budapesta.

Cu un surprinzător 135% din media UE, capitala României trece peste condiția de dezvoltare a țării în ansamblu.

Deși sunt prezente în toate în toate țările mai noi membre ale Uniunii, decalajele de dezvoltare între regiuni măsurate ca PIB/locuitor sunt maxime la noi.

Cu 3,6 la 1, ne plasăm peste valorile de 3,3 la 1 din Polonia și Slovacia, 3,2 la 1 în Ungaria sau 3 la 1, regăsite în Irlanda și Cehia. În toate aceste țări, nivelul PIB/locuitor este mai mare decât cel al PIB/persoană angajată, pe baza forței de muncă venite din regiunile din afara capitalei.

Există, însă, o diferență majoră în cazul Bucureștiului, care ar merita o atenție deosebită din perspectiva analizei economice și a deciziilor aferente.

Deși apare pe penultimul loc între cele cinci capitale ale țărilor din Europa Centrală amintite mai sus, capitala României trece pe primul loc atunci când raportarea se face la numărul de angajați.

Mai mult, de reținut, la ambii indicatori prezentați de Eurostat, Bucureștiul figurează peste capitalele unor țări mult mai dezvoltate, precum Berlin, Madrid sau Roma.

Ceea ce ne spune două lucruri: primul, decalajele regionale sunt foarte pronunțate la noi și vor trebui reduse; al doilea, este important să fii angajat în Capitală dar ar trebui stimulată crearea de locuri de muncă cu valoare adăugată superioară în provincie.

 

Taguri: Produsul Intern Brut (PIB)  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



Deficitul comercial lunar a revenit peste cota de 2 miliarde euro

Exporturile României au fost în februarie 2024 de aproape 8 miliarde euro (+0,2% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat ceva mai mult de 10 miliarde euro (+1,2%), potrivit datelor publicate de INS. detalii

România, 78% din media UE la PIB/locuitor în 2023

România s-a situat anul trecut pe locul 21 din cele 27 de state membre UE în ceea ce privește PIB/locuitor, potrivit datelor semnal publicate de Eurostat. Cu 78% din media europeană consemnată pentru 2023, am depășit Ungaria și Croația detalii

România - prima în UE la inflație, prin efect de bază

România a rămas și în februarie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. Deși în scădere față de luna precedentă, avansul prețurilor (7,1%) a rămas peste nivelul de detalii

Inflația anuală, în scădere la 7,23%

Inflația anuală a scăzut în februarie 2024 până la 7,23%, față de 7,41% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Avansul general al prețurilor în a doua lună a anului a fost de 0,81% iar indicele de referință detalii

 



 

Ultimele Comentarii