ASIGURARI | Analiza

Piata de asigurari a avut subscrieri de peste 4,1 miliarde lei in S1 2012, in crestere cu 2,7%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-08-23 11:04

Piața de asigurări a înregistrat, în primul semestru din acest an, un volum total de subscrieri de peste 4,1 miliarde lei, nivel în creștere cu 2,7% comparativ cu aceeași perioadă din 2011, potrivit cifrelor preliminare centralizate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.

Primele brute subscrise pentru asigurări generale au totalizat aproape 3,3 miliarde lei, ceea ce reprezintă o creștere cu 3,54% față de același interval al anului trecut. Pe segmentul asigurărilor de viață, s-a înregitrat o scădere cu 0,38% a volumului de prime brute subscrise, care totaliza 857,1 milioane lei, la data de 30 iunie 2012.

„Tendința de ușoară creștere, pe care s-a înscris piața de asigurări de la începutul acestui an, va putea fi menținută pe termen lung doar prin consolidarea politicilor de management al riscului, dar și a celor de protecție a asiguraților. Condițiile macro-economice locale și internaționale vor continua să pună presiune pe industria de asigurări, care va trebui să identifice noi soluții de protecție la o gamă de riscuri aflată în continuă schimbare”, a declarat președintele CSA, Constantin Buzoianu (foto).

În structura asigurărilor generale, trei clase de asigurări dețineau, la sfârșitul primului semestru, o pondere de 79,6%. Acestea sunt următoarele:
Clasa III, care include asigurările Casco, reprezenta 28,49% din total asigurări generale, cu un volum de prime de aprox. 933 mil. lei, înregistrând o scădere cu 6,37% față de 30.06.2011;
Clasa X (RCA și CMR) - pondere de 34,47% în total asigurări generale, cu un volum de subscrieri de peste 1,1 miliarde lei, în scădere cu 0,19 % față de aceeași perioadă a anului 2011;
Clasa VIII (asigurări de incendiu și alte calamitati naturale) - pondere de 16,63% în total asigurări generale, cu un volum de 544,6 mil. lei, în scădere cu 10,05% față de perioada similară a anului 2011.

Pe segmentul asigurărilor generale s-au înregistrat evoluții pozitive ale subscrierilor pe următoarele clase de asigurări:
Clasa BII (asigurări de sănătate) - subscrieri de 24,7 mil. lei, în creștere cu 118,69% față de primul semestru din 2011
Clasa BXIII (asigurări de răspundere civilă generală) - subscrieri de aproximativ 267 mil. lei, în creștere cu 180%
Clasa BXV (asigurări de garanții) - subscrieri de 95,2 mil. lei, în creștere cu 132,39%.

În structura segmentului de asigurări de viață, clasa asigurărilor de viață tradiționale și cea a asigurărilor cu componentă investițională dețineau 96% din totalul subscrierilor, la sfârșitul lunii iunie 2012.

Clasa AI (asigurări de viață, anuități și asigurări de viață suplimentare) reprezenta 61,47% din total, cotă aferentă unui volum de subscrieri de aproape 527 mil. lei, ce a înregistrat o creștere cu 2,50% față de primul semestru din 2011. Asigurările de viață și anuități care sunt legate de fonduri de investiții, incluse în Clasa A III, au reprezentat 34,53% din totalul asigurărilor de viață. Nivelul primelor brute subscrise pe această clasă a înregistrat o scădere cu 8,13% față de aceeași perioadă a anului 2011.

În ceea ce privește despăgubirile plătite de asigurători, în primul semestru al acestui an, volumul acestora s-a ridicat la peste 2,5 miliarde lei, înregistrând o creștere nominală cu 3,07% față de același interval al anului trecut. Din valoarea totală a indemnizațiilor brute plătite, cele aferente contractelor de asigurări generale au totalizat 2,18 miliarde lei, inregistrând o creștere cu 2,75% față de aceeași perioadă a anului 2011.

Sumele plătite pentru indemnizații brute, maturități și răscumpărări aferente asigurărilor de viață au însumat 356,9 milioane lei, nivel în creștere cu 5,04% fata de primul semestru al anului trecut.

Pe piața de brokeraj în asigurări, valoarea primelor intermediate a depășit 1,6 miliarde lei, nivel în creștere cu 14,96% față de intervalul ianuarie-iunie 2011 (1,4 miliarde lei). Veniturile obținute din activitatea de brokeraj, raportate la data de 30 iunie 2012, au totalizat 325,7 milioane lei, nivel mai mare cu 9,24% față de primul semestru al anului trecut (298,2 milioane lei). Cifrele centralizate de CSA arată că brokerii au intermediat, în perioada ianurarie-iunie 2012, 39,75% din volumul total al subscrierilor realizate de asigurători.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii