BANCI | Stirea Zilei

Piata creditelor rapide ia amploare: alte opt IFN-uri s-au inscris in registrul general al BNR, dupa cele 11 de anul trecut

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-10-04 22:21

In acest an au fost inscrise in registul general al Institutiilor Financiare Nebancare (IFN) de la BNR un numar de 8 IFN-uri avand ca obiect principal de activitate acordarea de credite de consum, dar si credite ipotecare/imobiliare, microcreditare sau leasing financiar.

In total, in sectiunea activitati multiple de creditare se afla un numar de 133 de IFN-uri care concureaza cu firme mari active pe piata creditelor rapide sau la domiciliu prezente de mai multa vreme in Romania, precum Provident sau Cetelem.

Majoritatea IFN-urilor nou infiintate in acest an acorda credite rapide, de valori mici si cu costuri foarte ridicate, insa exista si doua IFN-uri care intentioneaza sa se specializeze in finantari agricole si leasing imobiliar.

Piata creditarii IFN-urilor din registrul special s-a ridicat la 21,5 miliarde euro, conform datelor publicate de BNR.

Ultimele firme inscrise in registrul BNR sunt urmatoarele:

MOBILO FINANCE IFN S.A., inregistrata in 21 septembrie 2015, cu sediul Str. VINTILA MIHAILESCU Nr. 6 Bl. 77 Sc. 1 Ap. 18 sector 6 Bucuresti Tel. 0722.699.993, avand ca obiect de activitate: Credite consum, Credite ipotecare/imobiliare, Microcreditare, Finanţare tranzacţii comerciale, Factoring, Scontare, Forfetare, Leasing financiar, Emitere garanţii; Din categoria credite ipotecare si/sau imobiliare, firma acorda numai credite imobiliare; Acordarea de credite de consum nu include emiterea si administrarea de carduri de credit;

OCEAN CREDIT IFN S.A. Inregistrata in 28.08.2015, cu sediul in Calea FLOREASCA Nr. 112, Et. 2 sector 1 BUCURESTI Tel. 0758068000 avand ca obiect de activitate: Credite consum, Microcreditare, Emitere garanţii. Acordarea de credite de consum nu include emiterea de carduri de credit;

In UK exista o firma cu acelasi nume care acorda carduri de credit cu sigla MasterCard pentru persoanele care nu se califica pentru un credit bancar.

DESTINE LEASING IFN S.A , inregistrata in 03.08.205, cu sediul in Ploiesti, P-ţa VICTORIEI Nr. 12, jud. PRAHOVA Tel. 0729222898 , avand ca obiect de activitate: Credite consum, Credite ipotecare/imobiliare, Microcreditare, Finanţare tranzacţii comerciale, Factoring, Scontare, Forfetare, Leasing financiar, Emitere garanţii.

Firma a fost infiintata de brokerul de asigurari Destine Broker si potrivit declaratiilor oficialilor firmei, se va profila pe leasing imobiliar tip leaseback pentru persoane fizice.

PURPLE FINANCIAL SERVICES IFN S.A, inregistrata in 03 iulie 2015, cu sediul Str. PROF. GHEORGHE TITEICA Nr. 142 Ap. CAM.5 sector 2 BUCUREŞTI Tel. .314.053.168, cu obiect de activitate: Credite consum, Credite ipotecare/imobiliare, Finanţare tranzacţii comerciale, Factoring, Scontare, Forfetare, Emitere garanţii.

Firma a fost infiintata anul trecut de fosti bancheri, printre care fostul director de retail la fosta RBS Romania, John Bell.

ZAPLO IFN S.A. Inregistrata in 19.05.2015, cu sediul in Str. NICOLAE CARAMFIL Nr. 49 sector 1 Bucuresti, cu obiect de activitate: Credite consum, Credite ipotecare/imobiliare, Microcreditare, Factoring, Scontare, Forfetare, Emitere garanţii.

Zaplo IFN face parte din grupul din Letonia 4finance, prezent in alte 11 tari europene, printre care Polonia, Cehia, Bulgaria dar si in Spania, Finlanda, Danemarca, Suedia.

Veniturile grupului 4finance au crescut cu 41% in prima jumatate din 2015, la 146 milioane euro, iar profitul a avansat cu 31%, la 35 milioane euro, conform datelor publicate de companie pe propriul site. Portofoliul net de credite acordate se ridica la 283 milioane euro in iunie, in crestere cu 29% fata de anul precedent.

Grupul a acordat in prima jumatate a acestui an credite in valoare de 523 milioane euro, in crestere cu 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Numarul clientilor a fost de 4 milioane, in crestere cu 49%.

In Romania, Zaplo acorda din luna iunie credite cu valori mici, intre 150 si 1500 de lei, pe perioade intre 5 si 30 de zile.

DAE pentru primul credit este 0%. DAE variază în funcţie de valoarea creditului şi de durata acestuia şi este indicată în contractul de credit. Exemplu de DAE: valoare credit 500 RON; durată credit 30 zile; Valoare totală plătibilă în baza creditului (valoare credit + dobândă) 642 RON; DAE – 1993,5%.

Pe site-ul firmei se mai arata: Consecinţele neîndeplinirii obligaţiilor de plată. În cazul întârzierii la plată a sumelor datorate în baza creditului, avem dreptul:
(a) să percepem de la debitor penalităţi de întârziere în cuantum de 1,25% pentru fiecare zi de întârziere, calculat asupra sumei datorate;
(b) să furnizăm informaţiile prevăzute de lege către Biroul de Credit, referitor la îndatorarea debitorului, ceea ce ar putea afecta istoricul de credit al debitorului şi ratingul său de credit, putând duce la respingerea cererilor ulterioare de credit;
(c) să folosim serviciile unor societăţi specializate în recuperarea creanţelor;
(d) să iniţiem procesul de recuperare şi executare silită, prin intermediul instanţelor de judecată sau prin orice alte modalităţi permise de lege;
(e) debitorul ar putea să suporte costurile asociate procedurilor de recuperare şi executare silită.

Neplata va atrage raportarea la Biroul de Credit şi poate duce la deteriorarea solvabilităţii debitorului şi a capacităţii sale de a primi credite.

Prelungirea perioadei creditului. Prelungirea contractului de credit nu se operează automat. Debitorul va avea dreptul să prelungească durata creditului cu 7 (şapte), 14 (paisprezece) sau 30 (treizeci) de zile calendaristice. Opţiunea de prelungire va fi considerată a fi exercitată în momentul plăţii de către debitor în contul creditorului a comisionului de prelungire, în cuantumul indicat pe pagina de profil a debitorului de pe site.

CREDIT FIX IFN S.A., inregistrata in 06 mai 2015, cu sediul in B-dul BASARABIA Nr. 250 Bl. Cp Adm Ap. 7 si 8 sector 3 BUCURESTI Tel. 0723.912.876, obiectul de activitate fiind: Credite consum, Credite ipotecare/imobiliare, Microcreditare, Finanţare tranzacţii comerciale, Factoring, Scontare, Forfetare, Leasing financiar, Emitere garanţii.

Firma nu-si dezvaluie actionarii, spune doar, pe site-ul propriu, ca “este rezultatul muncii unei echipe de tineri profesionesti din domeniul financiar”.

Conform exemplului de pe site, pentru un imprumut de 500 de lei pentru 15 zile trebuie platita o dobanda de 90 de lei, ceea ce inseamna o DAE de 5.512%. Rata dobanzii este de 1.2%/zi din suma solicitata la primul credit, fara alte costuri suplimentare.

Pentru a putea aplica pentru un credit de la creditfix.ro, este necesar:
- sa fii cetatean roman
- sa ai varsta minima de 18 ani impliniti
- sa incasezi venitul lunar intr-un cont bancar cu card atasat
- sa ai un venit net de cel putin 500 lei/luna
- sa ai o adresa de e-mail personala si un numar de telefon mobil personal

MOZIPO IFN S.A., inregistrata in 27 februarie 2015, cu sediul in Str. BARATIEI Nr. 31 sector 3 BUCURESTI Tel. 031-9454; 031-4312312 avand ca obiect de activitate: Credite consum, Factoring, Leasing financiar, Emitere garanţii.

Pe site-ul propriu, firma spune ca este infiintata in 2007 si are un portofoliu de credite de o jumatate de miliard de lei in Europa, insa nu se precizeaza cine este actionarul sau grupul de firme, care nu este de gasit nici pe internet.

Conform exemplului de pe site, pentru un credit de 500 de lei pe 2 luni, dobanda este 198 de lei, adica 432% pe an, si DAE 3.903%.

BIOCHEM CREDITARE IFN S.A a fost primul IFN inregistrat in registul special al BNR din acest an, in 27 ianuarie 2015, cu sediul in B-dul MAMAIA, CAM.1-2, BIR. 8 Nr. 158 Loc. CONSTANTA jud. CONSTANŢA Tel. 0241613643, avand ca obiect de activitate: Credite consum, Credite ipotecare/imobiliare, Finanţare tranzacţii comerciale, Factoring, Leasing financiar, Emitere garanţii.

Este vorba de o divizie de creditare a Biochem, distribuitor de îngrăşăminte, pesticide şi seminţe, firma deţinuta de familia Chimişliu din Constanţa, caren anunta in luna mai pe site-ul propriu:

“Biochem va acorda  credite fermierilor prin intermediul diviziei de creditare Biochem Creditare IFN, estimând un volum de credite de 50 milioane de euro după primul an de afaceri pe această piaţă.

SC BIOCHEM CREDITARE I.F.N. SA  va acorda creditare clientilor avand forma de organizare  SA, SRL, PFA, II, IF, urmatoarele produse de creditare:
1 Credite pentru capital de lucru 
2 Credite pentru investitii.

Creditarea este flexibila, mult mai facila si rapida  decat in cazul finantarilor bancare.

În agricultură este un spaţiu mare lăsat liber de bănci. Accesul la finanţare este dificil şi durează foarte mult obţi­nerea unei finanţări“, explică Bogdan Chimişliu, directorul Bio­chem, moti­vaţia pen­tru intrarea pe piaţa finan­ţărilor agricole.

Biochem va încheia anul cu afaceri de peste 35 milioane de euro, în creştere cu 10% faţă de anul precedent şi cu 3 milioane de euro investite în două silozuri de câte 10.000 de tone în Timiş şi Olt."

In 2014 au mai fost inscrise in registrul general al BNR alte 11 IFN-uri:

FERRATUM ROMANIA I.F.N. S.A. dIn Bucuresti
WIZ COVER IFN S.A. dIn Brasov
IFN TOP CREDIT FINANCE S.A. Din Bucuresti
FAST FINANCE IFN S.A. Din Bucuresti
TELECREDIT IFN S.A. Din Bucuresti
FINBIZ INVESTITII IFN S.A. Din Brasov
BRISE CAPITAL GROUP IFN S.A. Din Constanta
CONCORDIA CAPITAL IFN S.A din Bucuresti
BEST CREDIT INVEST IFN S.A. Din Ramnicu Valcea
ROCAPITAL IFN S.A. Din Bucuresti
FORZA ROSSA FINANCIAL SERVICES IFN S.A. Din Bucuresti

In registrul general al IFN-urilor de la BNR figureaza alte patru mari firme, la sectiunea credite de consum:

- TBI CREDIT IFN S.A.
- ERB RETAIL SERVICES IFN S.A.
- PROVIDENT FINANCIAL ROMANIA IFN S.A.
- EASY ASSET MANAGEMENT IFN S.A.

In registrul special al BNR, la sectiunea credite de consum, se afla o singura firma, TBI Credit, care in perioada 07.08.2014-12.08.2015 a fost radiata din Registrul Special.

In registrul special al BNR, la categoria activitati multiple de creditare, se mai afla, alaturi de firmele de leasing, urmatoarele firme care acorda si credite de consum:

- BRD Finance IFN SA

- Ralfi IFN SA

- Cetelem IFN SA

- UniCredit Consumer Financing IFN SA

- Verida Credit IFN SA

- BT Direct IFN SA

Comentarii

Specialist
Registrul Special
ERB, Provident si Easy nu sunt in registrul special. I-ati uitat pe Cetelem, UCefin, BRD Finance...si probabil si altii.

Bancherul.ro
IFN-uri
Multumim pentru sesizare, am corectat si completat articolul.

SPERLEA ELENA
IMPRUMUT
Buna ziua. Doresc IMPRUMUT 500 lei . Multumesc

SPERLEA ELENA
IMPRUMUT
Buna ziua. Doresc IMPRUMUT 500 lei . Multumesc



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii