BANCI | Analiza

Piata asigurarilor la 9 luni 2010 (date provizorii)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2010-11-23 18:26

Piața asigurărilor din România a încheiat cel de-al treilea trimestru din 2010 cu un volum de prime brute subscrise de 6.315.316.628 lei, din care 5.092.053.518 lei din asigurări generale (80,63% din total) și 1.223.263.110 lei din asigurări de viață (19,37% din total), anunta CSA.

Volumul de prime brute subscrise din asigurări generale a înregistrat o scădere cu 6,79%, în timp ce asigurările de viață au consemnat o creștere cu 2,92%, ceea ce face ca la nivelul întregii piețe de asigurări să fie înregistrată o scădere cu 5,05%. Evoluția volumului total de prime brute subscrise în perioada analizată este comparabilă cu cea înregistrată în semestrul I 2010 față de semestrul I 2009.

“În contextul economic actual, este îmbucurător faptul că piața de asigurări nu s-a contractat în cel de-al treilea trimestru și subscrierile totale au fost comparabile cu cele din trimestrul anterior”, a declarat președintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Angela Toncescu.

Analiza în dinamică a primelor subscrise pe clase de asigurări de viață arată faptul că, în primele 9 luni ale anului curent, cele mai importante creșteri au fost înregistrate de asigurările de sănătate (creștere cu 123,75%), asigurările unit-linked (creștere cu 18,94%) și asigurările de accidente (cu 18,76%). În cazul asigurărilor generale, se evidențiază asigurările de garanții (cu o creștere cu 90,46%) și asigurările de răspundere civilă a mijloacelor de transport naval (cu 57,67%), chiar dacă aceste două clase dețin, cumulat, o pondere de numai 1% în totalul asigurărilor generale.

În ceea ce privește indemnizațiile brute plătite asiguraților, beneficiarilor contractelor și păgubiților, în primele 9 luni ale anului curent, acestea au fost în valoare de 3.990.172.006 lei, în scădere cu 10,08% față de perioada similară din 2009. Raportate la primele brute subscrise, indemnizațiile plătite au reprezentat 63%, procent care este similar celor înregistrate în perioadele anterioare.
În temeiul contractelor de asigurări generale, asigurătorii au plătit indemnizații în valoare de 3.496.859.737 lei, din care circa 54% pentru asigurările CASCO și circa 35% pentru clasa de asigurări de răspundere civilă auto.

Pentru asigurările de viață, asigurătorii au plătit indemnizații brute, precum și sume reprezentând răscumpărări parțiale, răscumpărări totale și maturități în valoare de 493.312.269 lei, în scădere cu 3,67% față de 30.09.2009. Referitor la plățile efectuate de asigurători pentru răscumpărările totale se observă un trend descendent comparativ cu 2009, scăderea consemnată în perioada analizată fiind de circa 10%.


“Anticipăm că vânzările de asigurări RCA din decembrie nu vor influența semnificativ volumul de prime brute subscrise pe total piață la nivelul întregului an, întrucât vânzările de astfel de polițe nu mai sunt concentrate în decembrie, ci s-au disperat pe parcursul anului a urmare a renunțării la anul calendaristic de subscriere. În plus, asigurătorii și-au propus să aplice o serie de coeficienți proprii de corecție a tarifelor de primă RCA, care, împreună cu aplicarea clauzei de bonus din sistemul bonus-malus vor conduce la reduceri importante ale tarifelor pe care asigurații le vor achita”, a mai declarat Angela Toncescu.

Despre CSA

CSA - Comisia de Supraveghere a Asigurărilor este singura autoritate împuternicită prin lege cu atribuții de autorizare, supraveghere prudenţială și control a activității de asigurare în România, precum și cu atribuții de emitere a normelor de aplicare a legii.

Potrivit legii, scopul întregii activităţi a CSA este apărarea drepturilor asiguraţilor şi promovarea stabilităţii activităţii de asigurare în România.

CSA este membru cu drepturi depline al CEIOPS - Comitetul European al Supraveghetorilor din Asigurări şi Pensii Ocupaţionale, EIOPC – Comitetul European pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale și IAIS - Asociaţia Internaţională a Supraveghetorilor în Asigurări, reprezentând astfel România din perspectiva aportului tehnic de specialitate la elaborarea și amendarea reglementărilor europene specifice domeniului asigurărilor.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii