BANCI | Analiza

Peste un miliard de bancnote au fost puse in circulatie de BNR in 2010, cu 27% mai mult decat in 2009

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-07-05 14:44

Peste un miliard de bancnote au fost puse în circulaţie în cursul anului trecut, la Banca Centrală întorcându-se mai mult de 980 de milioane, relevă un raport al Băncii Naţionale a României (BNR).

Potrivit acestuia, în 2010, au fost puse în circulaţie, prin intermediul plăţilor către instituţiile de credit/Trezoreria Statului, 1,029 miliarde de bancnote, cu 27 la sută mai mult decât în anul 2009, şi 313 milioane de monede, cu circa doi la sută mai puţin decât în anul precedent. Bancnotele şi monedele utilizate în plăţi au însumat 31,47 miliarde de lei, valoare cu şase la sută mai mare faţă de cea aferentă anului 2009.

'La BNR s-au întors, prin intermediul încasărilor de la instituţiile de credit/Trezoreria Statului, 982 de milioane de bancnote, cu 15 la sută mai multe decât în anul 2009, dar cu cinci la sută mai puţine decât cele puse în circulaţie în anul 2010, diferenţa rămânând în sfera circulaţiei. La Banca Centrală au revenit 49 de milioane de monede, cu nouă la sută mai multe decât în anul 2009, dar reprezentând numai 16 la sută din numărul de monede eliberate în plăţi. Încasările BNR din depunerile instituţiilor de credit/Trezoreriei Statului, în sumă de 29,07 miliarde lei, au fost cu şapte la sută mai mici decât cele din anul 2009", menţionează raportul.

Conform acestuia, anul trecut, BNR a satisfăcut integral cererea mare de monedă manifestată în mod constant odată cu schimbarea emisiunii monetare, asigurând, fără sincope, necesarul tuturor utilizatorilor de numerar, atât cantitativ, cât şi din punct de vedere al structurii pe cupiuri.

'De altfel, în cursul anului 2010, la Banca Centrală nu s-a înregistrat niciun semnal cu privire la insuficienţa cantităţii de monedă existentă în circulaţie sau la lipsa vreunei cupiuri necesare efectuării plăţilor pe diverse segmente ale pieţei', se spune în document.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii