BANCI | Stirea Zilei

Patru banci au scazut dobanzile la creditele ipotecare, una le-a majorat

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-01-20 20:07

Costul creditele imobiliare (ipotecare) este in scadere la inceput de an, dupa ce patru banci au scazut dobanzile la aceste tipuri de imprumuturi, o banca le-a majorat si restul le-au mentinut la nivelurile de la finalul anului trecut, conform topului realizat de Bancherul.ro.

Topul a luat in calcul dobanzile standard la creditele imobiliare (ipotecare) in lei pentru cumpararea unei locuinte, nu cele conditionate de incasarea salariului intr-un cont al bancii, incheierea unei asigurari de viata sau de achizitia altui produs bancar, precum un card de credit.

Clasamentul a fost stabilit in functie de nivelul Dobanzii Anuale Efective (DAE), indicatorul pentru costul total al unui imprumut, care include, pe langa dobanda, si alte comisioane, precum cele de acordare/analiza sau de administrare a contului.

DAE a fost calculat pentru un credit ipotecar in valoare de 180.000 de lei (in jur de 38.000 de euro) pe o perioada de 25 de ani.

Top 3 cele mai ieftine credite ipotecare

1. CEC Bank continua sa aiba cel mai ieftin credit ipotecar standard dintre cele 24 de credite luate in calcul, din oferta a 17 banci.

CEC Bank practica o dobanda variabila de 4,86%, formata dintr-o marja fixa de 2,5% si Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), care este 2,36% in prezent.
DAE ajunge la 5,52%, rata lunara de plata este 1.109 lei iar suma totala de rambursat insumeaza 351.762 lei.

2. ING urca pe locul doi in topul celor mai ieftine credite ipotecare, de pe sapte, in luna precedenta, dupa ce a scazut marja fixa de dobanda de la 3,35% la 3,13%, astfel ca dobanda totala, variabila pe toata perioada de creditare, a coborat la 5,49% si DAE la 5,79%.

3. Locul trei este ocupat de Credit Europe Bank, care practica si ea o dobanda variabila formata dintr-o marja fixa de 3,25% plus IRCC, in total 5,61%.

De altfel, alte patru banci (Banca Transilvania, Banca Romaneasca si Idea Bank) au aceeasi dobanda (3,25% plus IRCC), insa comisioane diferite.

Top 3 cele mai scumpe credite imobiliare

1. Cea mai mare dobanda la un credit ipotecar este la OTP Bank, de 7,78%, de tip variabil (IRCC + 5,42%) si DAE de 10,67%, dubla fata de cea a CEC Bank, de 5,53%.

2. Creditul BRD cu dobanda fixa de 8,16% pe toata perioada de creditare, de pana la 30 de ani, singura oferta de acest tip din piata.

3. Si varianta de creditare cu dobanda variabila a BRD e printre cele mai mari (3,77% + IRCC), cu DAE de 6,94% pe an.

Raiffeisen a majorat dobanda

Raiffeisen este singura care a crescut dobanda al creditele ipotecare: marja fixa a fost majorata cu o jumatate de punct, de la 3% la 3,5%.

In schimb, patru banci au ieftinit creditele:

- ING a scazut marja de dobanda fixa de la de la 3,35% la 3,13%;

- Unicredit a diminuat dobanda fixa in primii cinci ani de la 5,85% la 5,49%;

- First Bank a coborat si ea nivelul dobanzii fixe pe cinci ani de la 6,75% la 6,15%;

- Patria Bank a taiat din marja fixa a dobanzii variabile de la 3,52% pana la 3,35%.

 

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii