BANCI | Opinie

Patrick Gelin: ARB nu functioneaza ca o adevarata asociatie a bancilor iar BNR nu se consulta cu bancherii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: GhiseulBancar.ro
2008-02-24 21:50

Bãncile din România se confruntã cu o lipsã de comunicare între ele, cu Asociatia Românã a Bãncilor (ARB) si cu banca centralã, situatie întâlnitã si la nivelul autoritãtilor române, ceea ce afecteazã planificarea financiarã a tãrii, a spus, vineri, presedintele BRD-SocGen, Patrick Gelin.

"Aici nu vedem supravegherea din partea bãncii centrale niciodatã. Atunci când existã o întâlnire cu banca centralã discursul este farte oficial, foarte formal. Nu e vorba de un dialog care sã permitã o comunicare bunã", a spus presedintele-director general al BRD-SocGen, Patrick Gelin, cu ocazia unui seminar.

Gelin sublinia cã în tãrile cu o culturã bancarã dezvoltatã au loc întâlniri periodice între bãnci si autoritãtile de reglementare si control al acestora, în vreme ce în România acestea au un caracter foarte formal, fãrã sã stimuleze comunicarea în sine.

"Am început sã discutãm cu colegii de la BCR, Unicedit, Raiffeisen si discutiile se reflectã la nivelul ARB", explica Gelin, care a adãugat în schimb cã, din pãcate, ARB nu functioneazã ca o adevãratã asociatie care sã apere interesele bãncilor.

"Nici în interiorul ARB nu existã un dialog pe probleme sensibile. ARB functioneazã foarte bine, în schimb, pe probleme extrem de tehnice, cum ar fi mijloacele de platã, Transfondul", a spus Gelin.

În ce priveste declaratia sefului ARB, Radu Gratian Ghetea (care este si presedinte al CEC), cu privire la expunerile în valutã ale clientilor "nu stim dacã a fost fãcutã în calitate de presedinte al CEC sau al ARB", a precizat Gelin.

Presedintele BRD SocGen a mentionat cã are o atitudine destul de criticã vizavi de politica de supraveghere a bãncii centrale, dar pe cea de politicã monetarã o considerã, per ansamblu, foarte corectã.

Gelin a adãugat cã lipsei de comunicare din interiorul sistemului bancar si cu autoritãtile de reglementare i se adaugã si lipsa de comunicare dintre autoritãtile române, precum cea dintre BNR, Ministerul de Finante si Guvern, care are un impact major asupra planificãrii fiscale din România.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creÈ™tem în România È™i de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital È™i mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”CreÈ™terea detalii

 



 

Ultimele Comentarii