BANCI | Stirea Zilei

Parlamentul pregateste o lege pentru salvarea bancilor pentru locuinte

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-06-21 22:53

In precedenta criza din 2008, nicio banca din Romania nu a avut nevoie de bani publici pentru a fi salvata de la faliment (bailout): au avut loc doar fuziuni, achizitii si retrageri de pe piata.

Acum, insa, in perioada crizei COVID-19, Parlamentul pregateste o lege prin care vrea sa salveze doua banci pentru locuinte, BCR si Raiffeisen, in loc sa lase cele doua intreprinderi private sa-si rezolve singure problemele pe care le au si sa nu cheltuie banii publici.

Este vorba de "Proiectul de lege privind exonerarea clienţilor băncilor de economisire-creditare în domeniul locativ de la rambursarea unor sume reprezentând primă de stat şi accesorii", un titlu perfid, ca si legea in sine, intrucat sub aparenta scutirii clientilor celor doua banci de rambursarea unor bani primiti necuvenit de la stat, prin intermediul bancilor, se urmareste ca si acestea sa fie absolvite de vina de a fi acordat ilegal primele de stat clientilor lor, dupa cum a descoperit Curtea de Conturi.

Legea a fost initiata de sapte deputati, liderii grupurilor parlamentare ale partidelor: Simonis Alfred - Robert (PSD), Roman Florin-Claudiu (PNL), Szabó Ödön (UDMR), Paşcan Emil-Marius (PMP), Pambuccian Varujan si Zisopol Dragoş Gabriel (minoritati) si Ponta Victor-Viorel (Pro Europa) si a fost adoptata deja de Senat, fara dezbateri, im mod tacit, ca urmare a depasirii termenului, in 12 mai 2020, in prezent fiind in analiza comisiilor din Camera Deputatilor.

Si Guvernul Orban a vrut sa adopte o Ordonanta de Urgenta cu acealasi titlu, in luna februarie, insa nu a mai apucat, intrucat a fost demis prin motiune de cenzura (vezi aici detalii), iar ulterior a uitat de aceasta initiativa.

Expunerea de motive pentru initierea legii pare scrisa de banci, nu de parlamentari. Astfel, se vorbeste despre o "interpretare" a legii bancilor pentru locuinte de catre Curtea de Conturi, desi decizia acesteia, prin care una dintre banci, BCR, este obligata sa restituie primele de stat platite clientilor, a fost confirmata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, printr-o decizie definitiva (vezi aici detalii).

"Aplicarea interpretarii Curtii de Conturi in sensul celor aratate mai sus va presupune initierea unor demersuri de recuperare a sumelor distribuite deja cu titlu de prima de stat si va determina aparitia unui numar ridicat de reclamatii si litigii declansate de clientii bancilor de economisire-creditare pentru domeniul locativ care nu vor mai primi prima de stat in conditiile legii in temeiul careia au contractat. Acest fapt va fi de natura sa genereze un nou val de lipsa de incredere al acestora fata de statul roman si de sistemul bancar in general.
In prezent bancile de economisire-creditare pentru domeniul locativ inregistreaza deja un nivel ridicat de reclamatii ale clientilor care intentioneaza sa initieze litigii.

Efectele astfel generate se vor resimti deosebit de puternic nu doar la nivelul celor doua banci ce fac parte din sistemul Bauspar, ce detin impreuna aproximativ 25% din piata bancara din Romania, ci si la nivelul intregului sistem bancar.

Precedente nu demult indepartate in timp, precum asocierea afacerii FNI cu Casa de Economii si Consemnatiuni, au aratat cat de puternic este impactul producerii si propagarii unui astfel de risc reputational.

De asemenea, credibilitatea statului roman si a politicilor economice si sociale promovate ar putea fi afectate, avand in vedere faptul ca statul detine responsabilitatea pentru initierea procedurilor de recuperare, precum si pentru actionarea in instanta a clientilor in mod direct, bancile pentru locuinte avand, potrivit legii, calitate de agent in procesul de distribuire a primelor de stat, respectiv de fidejusor, iar nu de creditor", se arata in motivarea legii de catre parlamentari.

Afirmatia parlamentarilor ca statul "detine responsabilitatea pentru initierea procedurilor de recuperare (a primei de stat) precum si pentru actionarea in instanta a clientilor in mod direct" este in contradictie cu decizia definitiva a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a constatat ca este legala decizia Curtii de Conturi prin care s-a dispus ca BCR Banca pentru Locuinte "va returna Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei primele de stat virate in mod nejustificat si penalitatile aferente", tocmai pentru ca "banca de economisire si creditare in domeniul locativ raspunde ca fidejusor, alaturi de clientul care primeste o prima de stat necuvenita."

Un numar de 310.000 de clienti ai bancilor de economisire-creditare pentru domeniul locativ ar trebui sa restituie primele de stat deja incasate, in cuantum total de circa 680.000 de lei, arata parlamentarii.

De aceea, proiectul de lege prevede, la articolul 1, exonerarea clientilor bancilor de returnarea respectivelor sume.

Insa in articolul 2 al legii, parlamentarii vor sa legifereze ceea ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ca este ilegal, si anume ca pentru a prima de stat, clientii bancilor pentru locuinte nu trebuie sa justifice respectiva prima ca fiind utilizata in scop locativ, precum si faptul ca orice persoana fizica, indiferent de varsta, minor sau varstnic, poate incheia contracte de economisire-creditare.

Prin acest articol, parlamentarii urmaresc o amnistie pentru bancile pentru locuinte, considera asociatia pentru protectia consumatorilor, Credere: "Prin art. 2 din proiectul de lege, în opinia noastră neconstituțional, Parlamentul asigură înlăturarea răspunderii pentru băncile de locuințe, cu încălcarea flagrantă a deciziei definitive pronunțate de către Înalta Curte de Casație și Justiție. Probabil că acesta este motivul pentru care au fost propuse amendamente de eliminare a art. 2 din proiectul de lege, însă respectivele amendamente au fost respinse de către comisiile parlamentare."

Amendamentul de eliminare a articolului 2 al legii a fost propus de deputatul USR, Claudiu Nasui, insa a fost respins prin vot.

Ce spun bancile pentru locuinte?

Raiffeisen Bank, actionarul majoritar al Aedificium banca pentru locuinte, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, ne-a transmis urmatorul punct de vedere:

"Nu vom comenta declaratiile altor persoane/entitati.
In ceea ce priveste situatia bancilor pentru economisire - creditare, in opinia noastra, bancile au actionat cu respectarea legii, aplicand prevederi exprese ale legii, modul de lucru utilizat in Romania fiind cel folosit si in alte tari, cu traditie in domeniul economisirii- creditarii in scop locativ.

Proiectul de lege aflat in discutie prevede scutirea clientilor de obligatia restituirii primelor de stat incasate, avand in vedere ca nu bancile au beneficiat de aceste sume, ci clientii. Nu am identificat elemente care sa atraga neconstitutionalitatea legii propuse."

BCR Banca Pentru Locuinte nu a raspuns la intrebari.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii