BANCI | Stirea Zilei

Parlamentul impune bancilor scaderea comisioanelor pentru platile in euro la nivelul celor in lei, la conturile de baza

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-10-23 23:01

Comisiile de specialitate din Camera Deputatilor au finalizat dezbaterea unei legi, care urmeaza sa fie supusa votului in plen, prin care bancile vor fi obligate sa reduca nivelul comisioanelor pentru platile in euro de la aproximativ 70 de lei in prezent la nivelul platilor in lei, de doar 2-3 lei, insa doar pentru conturile deschise de cei care nu au in prezent niciun alt cont bancar si isi deschid unul nou, denumit cont de baza, care in prezent nu exista in oferta bancilor romanesti.

Este vorba de Legea privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăţi, schimbarea conturilor de plăţi şi accesul la conturile de plăţi cu servicii de bază, prin care se transpune in legislația națională Directiva 2014/92/UE.

Principala noutate a acestei legi este obligarea bancilor de a oferi celor care nu mai au un cont bancar un cont denumit “cont de baza”, cu costuri mai mici decat un cont obisnuit. In plus, cei cu venituri mici (vulnerabili financiar) vor avea comisioane si mai mici pentru respectivul cont de baza.

Conform legii, un cont de plăţi cu servicii de bază cuprinde următoarele servicii:

a) servicii care permit toate operaţiunile necesare pentru deschiderea, administrarea şi închiderea unui cont de plăţi;

b) servicii care permit depunerea de fonduri într-un cont de plăţi;

c) servicii care permit retrageri de numerar pe teritoriul Uniunii Europene, dintr-un cont de plăţi la ghişeu sau la bancomate, în timpul sau în afara programului de lucru al instituţiei de credit;

d) efectuarea următoarelor operaţiuni de plată pe teritoriul Uniunii Europene: i) debitări directe; ii) operaţiuni de plată printr-un card de plată, inclusiv plăţi online; iii) transferuri de credit, inclusiv ordine de plată programată, după caz, la terminale bancare, la ghişee şi prin intermediul facilităţilor online ale instituţiei de credit.

Sa vedem acum care a fost forma legii propusa de Guven, prin ANPC, si cum a fost modificata de Camera Deputatilor.

Mai intai, deputatii au modificat legea pentru a permite mai multor romani sa aiba acces la un cont de baza cu comisioane mici. Astfel, consumatorul vulnerabil este cel care are un venit lunar mai mic de doua salarii de baza minime brute pe tara, adica in jur de 2.800 de lei, dublu fata de propunerea Guvernului, de doar un salariu minim. Modificarea a fost facuta la propunerea deputatului PSD Marius Budăi.

Consumatorii vulnerabili financiar, care nu mai au un cont bancar, pot obtine de la banci un cont de baza fara comision lunar de administrare, care in prezent, in forma standard, variaza intre 0 lei la BCR, Banca Transilvania, Libra Bank si Banca Feroviara, si 7 lei la ING Bank.

De asemenea, ei vor fi scutiti de comisioanele pentru retrageri de numerar de pe carduri la bancomatele din Romania.

In plus, un cont de baza pentru cei vulnerabili financiar va avea gratuit un numar de 15 operatiuni (fata de 10 propuse de ANPC) pentru plati si transferuri bancare.
Cei care au venituri mai mari decat doua salarii minime pe economie si vor sa-si deschida un cont de baza vor avea ca gratuitate doar retragerile de numerar de la bancomatele din tara si din strainatate.

Restul comisioanelor, precizeaza noua lege, trebuie sa fie “rezonabile”, ceea ce inseamna ca trebuie sa tina cont de comisioanele medii de pe piata si, in plus fata de varianta guvernului, o conditie impusa de deputatul Virgil Popescu, mebru PNL: comisioanele percepute pentru plăţi SEPA (in euro), care nu pot depăşi nivelul comisioanelor percepute pentru plăţi în lei.

Ceea ce inseamna ca cei care vor avea un cont de baza si vor dori sa faca un tranfer in euro (SEPA), de exemplu pentru cineva din alta tara, vor plati comisioane la fel ca cele pentru platile in lei.

Dupa cum se vede din tabel, comisioanele (interbancare, adica de la o banca la alta) in lei prin online banking variaza de la 0 lei la Alior Bank si Libra Bank la 4,5 lei la CEC Bank si Credit Agricole, media fiind de 3 lei.

In schimb, pentru platile in euro, majoritatea bancilor cer comisioane de 10-15 euro, adica aproape 70 de lei. Exista si mici exceptii, la bancile mici: 5 lei la Alior Bank, 3 euro la Banca Feroviara, 8 euro la Procredit Bank.

Comisioanele pentru platile in euro fiind cele mai mari percepute de banci, ele influenteaza decisiv costul total al unui cont de baza, care include, in tabelul realizat de noi, un numar de 16 comisioane.

In consecinta, bancile cu cele mai mici comisioane pentru platile in euro sunt si primele in clasamentul celor mai ieftine conturi de baza: Alior Bank, Feroviara si Procredit Bank, in timp ce la polul opus se gasesc Banca Romaneasca, Bancpost si Credit Agricole.

Dintre bancile mari, BCR este pe locul 13 din 21, Banca Transilvania pe 16, BRD pe 17.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii