Criza COVID-19 | Criza COVID-19

Ordonanta pentru amanarea ratelor la credite se schimba

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-03-30 15:52

Ordonanta Guvernului privind amanarea ratelor la banci pe o perioada de pana la noua luni va fi modificata, a anuntat ministrul Finantelor, Florin Citu.

El a precizat ca noua forma a Ordonantei va fi aprobata in sedinta Guvernului de astazi, urmand sa fie publicata ulterior in Monitorul Oficial. Pentru a intra in vigoare, va fi nevoie si de adoptarea unor norme de aplicare.

Ministrul Finantelor a precizat ca modificarile sunt necesare pentru a clarifica "mai multe discutii aparute in spatiul public".

Discutiile se refera, in principal, la cresterea valorii ratelor dupa perioada de amanare a acestora, in urma capitalizarii (adaugarii) dobanzilor din perioada suspendarii ratelor la soldul creditului, dat fiind ca este de asteptat ca dupa criza virusului COVID-19 sa urmeze si o criza financiara, care-i va afecta pe cei cu credite.

Amanarea ratelor a devenit miza politica

Amanarea ratelor a devenit subiect de disputa politica, dat fiind ca are o tenta populista, dupa ce PSD, care are inca majoritatea in Parlament, a depus un proiect de lege privind amanarea ratelor pe o perioada de sase luni, dar fara cresterea ratelor ulterior.

Capitalizarea dobanzii (sau asa-zisa dobanda la dobanda) se pare ca a fost ceruta de banci, aflate in fata perspectivei de a nu incasa un volum important de dobanzi, pe o perioada lunga de timp, ceea ce le-ar putea afecta serios activitatea.

Daca jumatate dintre credite vor fi suspendate, valoarea dobanzilor neincasate de banci se ridica la 7 miliarde de lei, o suma foarte mare, care va produce pierderi sistemului bancar, conform unui calcul realizat de Bancherul.ro.

Probabil ca de aceea Guvernul a renuntat la propunerea initiala anuntata de premierul Ludovic Orban, de a subventiona dobanzile pe perioada in care sunt amanate.

S-a preferat insa varianta cu cresterea ratei dupa perioada de creditare si garantarea platii dobanzilor de catre stat, ceea ce a starnit critici din partea PSD. 

Majoritatea bancilor a propus pana acum solutii de suspendare a platii ratelor pe perioade de pana la 3 luni, fara majorarea acestora ulterior. (vezi aici cum se amana ratele la banci)

 

Taguri: amanare rate credite  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Criza COVID-19



La BCR se poate intra fara certificat verde

Banca Comerciala Romana (BCR) anunta ca intrarea clientilor in unitatile bancare (hub) este posibila fara prezentarea unui certificat verde (dovada vaccinarii sau trecerii prin boala COVID-19). Iata anuntul bancii, postat pe Facebook: "Împreună rămânem în detalii

Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus

Părinții care trebuie să supravegheze copiii în cazul în care cursurile sunt suspendate pot beneficia de zile libere plătite, conform unui comunicat PwC. Recent, prin Ordonanța 110/2021, Guvernul a reglementat că pentru anul școlar în curs se acordă același tip de sprijin pentru părinți cu cel care a fost în vigoare anul trecut, în contextul pandemiei. Însă pe durata vacanțelor școlare, măsura nu se aplică. Zilele libere se acordă obligatoriu de către angajator numai unuia dintre părinți, în cazul familiilor care au copii mai mici de 12 ani sau copii cu dizabilități de până la 26 de ani înscriși într-o unitate de învățământ sau într-o unitate de educație detalii

CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde

"Accesul la serviciile CEC Bank nu va fi afectat de restricții. Serviciile financiare sunt esențiale pentru asigurarea nevoilor de bază", conform unui anunt al bancii, in care se adauga: "În contextul noilor măsuri, dorim să ne asigurăm clienții că serviciile bancare de detalii

Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA

Garanti BBVA a anuntat modalitatea de amanare a ratelor la creditele persoanelor fizice, conform prevederilor OUG 37/2020. Iata informatiile publicate de banca: Informare privind conditiile si efectele suspendarii platii ratelor la credite Avand in vedere detalii

 



 

Ultimele Comentarii