BANCI | Opinie

Oamenii nu se inghesuie la darea in plata a locuintelor ipotecate pentru a scapa de credit

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-05-18 18:17

Ieri, doar 15 persoane au cerut intocmirea notificarilor pentru darea in plata a locuintei ipotecate la Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF), cea care a promovoat si a sustinut in Parlament adoptarea Legii 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii datoriilor asumate prin credite.

Pana acum, asociatia a primit 100 de solicitari privind intocmirea documentelor privind darea in plata, dintre care 15 au fost finalizate, in principal de la clientii cu credite in franci elvetieni (CHF) la Credit Europe Bank, Bancpost, Piraeus Bank si Banca Romaneasca.

Reprezentantii AURSF, presedintele Alin Iacob si avocata Alexandra Burada, care au organizat astazi o conferinta de presa pentru a solicita autoritatilor sa-i scuteasca de anumite taxe pe cei care vor sa dea in plata, admit ca numarul acestora este deocamdata mic, sub estimari.

Totusi, s-ar putea ca oamenii sa nu se grabeasca sa notifice bancile, preferand sa astepte rezolvarea unor probleme aparute in procedurile de dare in plata, cum ar fi impozitul pe venit si taxele notariale, sau chiar adoptarea sau aplicarea altor legi, precum cea de conversie a creditelor in franci elvetieni sau chiar insolventa personala, care le-ar putea permite sa-si reduca ratele lunare si sa scape de o parte din datorii, pastrandu-si si locuintele.

De asemenea, este posibil ca unii clienti sa incerce sa negocieze cu bancile conditii mai bune pentru creditul in derulare, inainte de initierea procedurii de dare in plata sau chiar pe parcursul acesteia.

Totalul notificarilor de dare in plata primite pana acum de catre banci dupa intrarea in vigoare a legii, in 13 mai, nu se ridica la mai mult de cateva sute, cu un ritm de 10-30 de notificari zilnice, in functie de banca.

Ramane de vazut daca bancile vor prefera sa acorde clientilor reduceri ale ratelor lunare si ale datoriei totale, dupa modelele de succes privind conversia creditelor in franci, precum cel al Bancii Transilvania, sau vor lua in proprietate locuintele.

Semnalele de pana acum indica faptul ca bancile nu ar fi dispuse la negocieri, cel putin in acest moment, intrucat au de gand sa conteste la Curtea Constitutionala prevederile legii privind darea in plata, considerand ca aceasta incalca dreptul la proprietate asupra creditelor acordate clientilor, intrucat bancile incaseaza mai putini bani decat au imprumutat daca imobilul ipotecat nu acopera valoarea imprumutului.

Pe de alta parte, disponibilitatea bancilor la negocieri si impartirea poverii creditelor cu clientii le-ar aduce un castig de imagine si posibil chiar un profit financiar.

Cu atat mai mult cu cat, dupa cum spune Alin Iacob, majoritatea clientilor isi doresc negocierea unor conditii de creditare mai bune si nu darea in plata a locuintelor.

Alin Iacob estimeaza, totusi, ca in jur de 10.000 de persoane ar putea sa recurga la procedura de dare in plata.

Taguri: lege darea in plata  First Bank  Easy Credit  cont online  Banca Romaneasca  darea in plata  Credit Europe Bank  banca  

Comentarii

alex
si batut si cu banii luati
Pai la ce sa se inghesuie omul de rand sa dea casa tot pe banii lui. De asta au omis Zamfy si cu Pipy sa faca o leje 'sociala' ca stiau ca nu va trece, asa cazurile 'sociale' oricum nu duc casa la banca ci duc doar cei la care sa dea bancii inca 2-3 mii de euro inapoi e afacere decat sa plateasca peste 100 de mii.

Naum Ciomu
Hop una, hop doua
alex sugi pula la propriu. nu se inghesuie pentru ca inca mai spera intr-o negociere reala cu banca. se vede de la o posta ca puti a cacatel de bancher. alex, cititor sau vasilica puta mica? legea darii in plata este un soc pentru banci. rabdare imputitule si o sa vezi.

alex
pofta buna
La capitolul supt tu esti specialistul ai deja vreo 10 ani la activ, mai ai vreo 20 dupa care in sfarsit te poti sterge la gura. Intrebarea este tragi si in piept?



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?

Bancile nu ar trebui sa transfere clientilor intreaga responsabilitate pentru fraudele online, ci sa-si asume o parte din vina, mai ales daca permit transferuri catre platforme de criptomonede (site-uri, aplicatii. portofele electronice) cunoscute ca fiind fraude sau care sunt detalii

Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

 



 

Ultimele Comentarii