BANCI | Stirea Zilei

O singura banca nu a depus la BNR noile norme de creditare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-07 15:52

Toate băncile româneşti au transmis la banca centrală până luni, termenul limită, noile norme de creditare a populaţiei, cu excepţia unei instituţii de credit de dimensiuni mici, cu o cotă de piaţă de sub 1%, a declarat agenţiei MEDIAFAX directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză.

"Am făcut deja scrisoarea pentru acea bancă, iar începând de astăzi va acorda credite luând în calcul un grad de îndatorare de 35%, aşa cum prevede noul regulament. Probabil că asta şi doresc", a precizat Cinteză.

Directorul general al Direcţiei Supraveghere din Banca Naţională a României (BNR) a adăugat că există deja o serie de norme depuse din timp de bănci şi care ar putea să fie avizate în perioada imediat următoare.

Instituţiile de credit au avut la dispoziţie maxim 45 de zile de la publicarea noului regulament de creditare a persoanelor fizice pentru a modifica normele interne de creditare, perioadă care a expirat luni - 6 octombrie. Toate normele vor fi avizate de banca centrală.

Potrivit noului regulament, băncile vor calcula gradul de îndatorare la creditele acordate populaţiei pe baza unor venituri cu cel mult 20% peste cele declarate la Fisc, în anul anterior, şi nu doar în funcţie de adeverinţa de salariu sau alte documente, precum în prezent.

De asemenea, fundamentarea nivelurilor maxime admise pentru gradul total de îndatorare se face diferenţiat pe categorii de clientelă, pe destinaţia creditului (credit de consum sau ipotecar), pe tipul creditului (defalcat în funcţie de moneda de exprimare, sau de indexare), de tipul de dobândă, respectiv fixă sau variabilă şi comportamentul clientului în legătură cu onorarea serviciului datoriei determinat de calitatea garanţiei.

La determinarea gradului de îndatorare vor fi luate în considerare riscul valutar, riscul de rată a dobânzii, precum şi posibilitatea de majorare a costului creditului provenind din comisioane şi alte cheltuieli din administrare prevăzute în contract.

Până în prezent, băncile cu norme proprii de creditare aplicau un grad maxim de îndatorare de 70% la veniturile nete, prin scăderea unor cheltuieli minime din totalul câştigurilor clientului sau a familiei acestuia. Aplicarea tuturor coeficienţilor de risc va micşora nivelul maxim admis, dar din simulări a rezultat un grad de îndatorare peste 35%, cât vor aplica instituţiile de credit fără norme avizate.

Pentru modelele de calcul al gradului de îndatorare se vor utiliza datele din ultimele 18 luni privind cel mult cea mai mare majorare a ratei dobânzii, conform statisticii BNR privind ratele medii ale dobânzii practicate de instituţiile de credit la cerditle noi acordate gospodăriilor populaţiei şi cel mult nivelul cel mai ridicat al aprecierii faţă de moneda naţională a cursului de schimb a monedei în care se acordă creditul. Băncile trebuie să aibă în vedere şi cea mai mare creştere a nivelului comisioanelor şi celorlalte cheltuieli din aceeaşi perioadă de un an şi jumătate în urmă.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii