BANCI | Stirea Zilei

Numarul romanilor cu credite la banci a atins recordul istoric de 1 milion

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-06-06 23:07

Numarul romanilor cu credite la banci a depasit cifra de un milion, cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani, arata statisticile Centralei Riscului de Credit (CRC) din cadrul BNR, care monitorizeaza imprumuturile cu valori de peste 20.000 de lei (in jur de 4.000 de euro).

Ceea ce inseamna ca doar in jur de 10% din populatia activa a Romaniei, de aproximativ noua milioane de persoane, detine in prezent un credit.

Unele persoane au mai multe credite, astfel ca numarul total al creditelor acordate de banci a ajuns la aproape 1,7 milioane in aprilie.

Dintre cei un milion de romani (persoane fizice) cu credite, in jur de 15%, mai exact 155.000 au si restante la rambursarea imprumuturilor.

Conform datelor de la Biroul de Credit, institutia unde se raporteaza toate creditele, indiferent de valoare, numarul persoanelor fizice cu restante de peste 30 de zile ajunge la 700.000, ceea ce inseamna ca exista foarte multi romani care au imprumuturi de valori mici, sub 4.000 de euro.

Exista, de asemenea, un numar mare de persoane care imprumuturi de valori foarte mici, de ordinul a catorva sute de lei, obtinute de la IFN-uri precum Provident sau de la cele care acorda credite online. De altfel, piata imprumuturilor rapide, de valori mici, este intr-o crestere puternica in ultima perioada.

Valoarea creditelor a crescut cu 20 miliarde lei in ultimii doi ani

Si valoarea creditelor obtinute de romani de la banci si IFN-uri a stabilit un nou record in aprilie: 128 miliarde lei (28 miliarde euro), cu noua miliarde de lei mai mult decat in urma cu un an si cu 20 de miliarde de lei mai multe decat in urma cu doi ani.

Din creditele acordate de banci persoanelor fizice, in valoare de 128 miliarde lei, romanii mai au rambursat in total 105 miliarde lei, ceea ce inseamna o medie de 105.000 de lei (23.000 de euro) de persoana.

Valoarea restantelor se ridica la 5,1 miliarde lei, conform datelor CRC, adica doar 5% din totalul datoriilor.

Conform datelor Biroului de Credit, valoarea restantelor de peste 30 de zile ajunge la 8 miliarde lei.

In aprilie, volumul retantelor persoanelor fizice a ramas stabil, la acelasi nivel ca in luna precedenta, conform datelor de la CRC.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR statisticile detaliate privind creditele si restantele

Taguri: statistici BNR  Centrala Riscului de Credit (CRC)  Biroul de Credit  

Comentarii

ubercool
credite români
Doar 10% din populația româniei are credit. Nu mi se pare relevant ce procent din totalul populației s-a împrumutat, ci ce procent din populația activă este datoare.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii