BANCI | Ultima Ora

Numarul bancilor sistemice din Romania a scazut de la 11 la 9

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-12-26 23:25

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut numarul bancilor sistemice de la 11 la 9: Banca Comerciala Romana (BCR), Banca Transilvania (BT), BRD-Groupe Societe Generale (BRD), Raiffeisen Bank, Unicredit Bank, CEC Bank, Bancpost, Alpha Bank si Garanti Bank.

Pana acum, in grupul bancilor sistemice au figurat si OTP Bank si Piraeus Bank, dar care nu au mai fost incluse in evaluarea efectuata de BNR privind identificarea institutiilor de importanta sistemica, evaluare efectuata cu scopul de a impune respectivelor banci cerinte suplimentare de capital de 1% din expunerile la risc, cu rol preventiv, pentru asigurarea unei soliditati mai mari a sistemului bancar in cazul unei crize.

Eliminarea OTP Bank din grupul bancilor sistemice este ciudata, intrucat banca maghiara a devenit mai mare in acest an, dupa preluarea bancii grecesti Banca Romaneasca.

In cazul Piraeus Bank, aceasta tocmai a fost cumparata de fondul de investitii american J.C. Flowers, astfel ca este greu de anticipat soarta acestei banci in urmatoarea perioada.

Ordinul BNR nr. 12 din 7.dec.2017

Monitorul Oficial, Partea I 1009 20.dec.2017
Intrare în vigoare la 20.dec.2017

Ordinul nr. 12/2017 privind amortizorul aferent instituţiilor de credit autorizate în România şi identificate de Banca Naţională a României ca fiind alte instituţii de importanţă sistemică (O-SII)

Având în vedere dispoziţiile art. 4 alin. (1), art. 101 şi ale art. 1261 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 255-296 din Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 5/2013 privind cerinţe prudenţiale pentru instituţiile de credit, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi Recomandarea Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială nr. R/5/2017 privind amortizorul de capital pentru alte instituţii de importanţă sistemică din România,

în temeiul dispoziţiilor art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, precum şi ale art. 420 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare,

Banca Naţională a României emite următorul ordin:

Art. 1. - Instituţiile de credit autorizate în România şi identificate de Banca Naţională a României, în temeiul art. 267 alin. (1) din Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 5/2013 privind cerinţe prudenţiale pentru instituţiile de credit, cu modificările şi completările ulterioare, şi în conformitate cu evaluarea efectuată pe baza datelor aferente trimestrului I 2017, ca fiind "alte instituţii de importanţă sistemică" (O-SII) sunt următoarele: Banca Comercială Română - S.A., BRD - Groupe Societe Generale - S.A., UniCredit Bank - S.A., Raiffeisen Bank - S.A., Banca Transilvania - S.A., Alpha Bank România - S.A., Garanti Bank - S.A., CEC Bank - S.A. şi Bancpost - S.A.

Art. 2. - Începând cu 1 ianuarie 2018, Banca Comercială Română - S.A., BRD - Groupe Societe Generale - S.A., UniCredit Bank - S.A., Raiffeisen Bank - S.A. şi Banca Transilvania - S.A. menţin, la nivel consolidat, un amortizor O-SII de 1% din valoarea totală a expunerii la risc, calculată în conformitate cu art. 92 alin. (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului şi al Consiliului din 26 iunie 2013 privind cerinţele prudenţiale pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii şi de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012, pe baza situaţiei consolidate întocmite în scop prudenţial de respectivele instituţii de credit în conformitate cu prevederile art. 311 din Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 5/2013, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 3. - Începând cu 1 ianuarie 2018, Alpha Bank România - S.A., CEC Bank - S.A., Bancpost - S.A. şi Garanti Bank - S.A. menţin, la nivel individual, un amortizor O-SII de 1% din valoarea totală a expunerii la risc, calculată în conformitate cu art. 92 alin. (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

Art. 4. - Începând cu 1 ianuarie 2018, Ordinul Băncii Naţionale a României nr. 1/2017 privind amortizorul aferent instituţiilor de credit autorizate în România şi identificate de Banca Naţională a României ca fiind alte instituţii de importanţă sistemică (O-SII), publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 130 din 20 februarie 2017, se abrogă.

Art. 5. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României,

Mugur Constantin Isărescu
Bucureşti, 7 decembrie 2017.
Nr. 12.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



CEC Bank implineste 160 de ani

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: 160 de ani în care și-a reconfirmat constant poziția de bancă stabilă, de încredere, care a fost alături de generații de detalii

BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii