BANCI | Analiza

Nu mai sunteti multumiti cu dobanzi de 2-3% la depozite? Puteti apela la un fond de investii, cu dobanzi duble: OTP a lansat un nou fond de obligatiuni in dolari, ce mizeaza si pe aprecierea monedei americane

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-02-03 14:53

Scaderea dobanzilor la depozite sub 3% la lei si la 1-2% in euro si dolari determina bancile sa ofere clientilor alternative de economisire cu castiguri mai mari. Acesta este motivul pentru care OTP Bank a  lansat astazi un nou fond de investitii, in dolari (OTP dolar fond), care va cumpara cu precadere obligatiuni ale statului roman emise in dolari, cu dobanzi de 5%-6% pe an. Statul a lansat in ultimele luni obligatiuni in dolari pe pietele externe in valoare totala de aproximativ 6 miliarde de dolari.

In plus, este de asteptat ca dolarul sa se aprecieze in acest an fata de euro si leu, ceea ce ar putea majora randamentul fondului.

Noul fond de invetitii este adresat tuturor clientilor bancii, intrucat valoarea minima a unei unitati de fond ce poate fi achizitionata de la ghiseele bancii, prin internet banking sau prin serviciul de economisire automata este de doar 50 de dolari. Dan Popovici, seful OTP Asset Management, apreciaza ca cei care vor investi in acest fond ar putea obtine dobanzi anuale de 3,5-4,5%, cu siguranta mai mari decat cele la depozite.

Un alt avantaj al fondurilor de investitii este ca unitatile de fond pot fi vandute in orice moment iar detinatorii pot incasa dobanda acumulata pana in acel moment, fara a plati niciun comision, spre deosebire de un depozit bancar, in cazul caruia trebuie sa astepti un anumit termen pentru incasarea dobanzii.

In privinta costurilor, OTP Asset Management nu percepe clientilor niciun comision: nici la cumpararea unitatilor de fond, nici la vanzarea acestora, compania deducand un comision anual de 1% din valoarea activelor gestionate.

OTP Asset Management administreaza active in valoare de 390 de milioane de lei, detinute de aproximativ 6000 de investitori. Anul trecut a inregistrat o crestere a activelor nete in valoare de 24 milioane lei.

Dan Popovici: „OTP dolar fond este primul fond denominat in dolari al OTP, ce va investi preponderent in obligatiuni emise de statul roman, denominate in dolari. Va exista expunere si pe alte obligatiuni suverane din Estul si Centrul Europei. Ne-am gandit ca e util ca investitorii sa aiba cat mai multe oportunitati pentru diversificare: avem doua fonduri cu venituri fixe in lei, unul in euro, iar acum si in dolari, astfel incat investitorii sa aiba alternative in mai multe valute.”

"Ne asteptam la intarirea dolarului atat fata de euro cat si fata de leu"

El a precizat ca Romania a accesat, incepand din 2012, pietele internationale cu emisuni in euro si dolari, emisiuni cu randamente foarte bune pentru investitori, insa clientii de retail au acces foarte greu la aceste emisiuni, din motive tehnice, pentru ca este nevoie de cont de custodie, iar tranzactiile se fac de regula intre banci. Mai mult, valoarea minima acceptata pentru achizitia directa de obligatiuni e de 100.000-200.000 de dolari, pe cand clientii fondului au acces la aceste emisiuni incepand de la o investitie de 50 de dolari intr-o unitate de fond.

“Otp Asset Management a fost 2 ani la rand cel mai performant fond roman denominat in euro, de aceea credem ca experienta noastra va duce la rezulte bune si pentru OTP Dolar Fond”, spune Popovici.

El a adaugat ca noul fond va deveni o alternativa de investitii si pentru clientii de private banking, care devin tot mai sofisticati si cunosc mai bine ce se intampla pe pietele de capital internationale.

„In plus, credem ca dolarul va evalua foarte bine in 2014, pentru ca detele economice din SUA sunt tot mai bune, astfel ca ne asteptam la o intarire a dolarului”, adauga Popovici.

„Un motiv pentru care am lansat acest fond este ca simtim tot mai mult nemultumirea clientilor fata de evolutia dobanzilor la depozite. Clientii au fost obisnuiti cu dobanzi mari la depozite, care au scazut mult in ultimul timp, de aceea credem c o parte importanta din sumele economisite de acestia se pot indrepta catre fondurile de investitii. Vom lansa si alte fonduri pentru clientii care-si doresc alternative de a-si majora randamentul investitiilor, in conditii de risc relativ scazut”, a adaugat el.

„Sunt convins ca vom reusi sa avem randamente superioare celor la depozitele bancare”, a adaugat seful OTP Asset Management. OTP Bank plateste in prezent pentru depozitele in dolari o dobanda medie de 2,25% pe an.

El a precizat ca noul fond se incadreaza intr-o categorie de risc mediu-scazut, avand in vedere ca va investi cu precadere in titluri ale statului roman. Perioada minima de investitie recomandata in aceste instrumente de investitii pe termen lung este de 9-12 luni.

Popovici a mai spus ca o parte din portofoliul noului fond va fi investit in obligatiuni in euro, pentru a se echilibra riscul valutar prin contracte de hedging, precum si in emisiuni de titluri ale altor state. Clientii vizati sunt cei de retail, cu precadere cei care mai detin investitii in fonduri, pentru a le diversificare investitiile.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii