BANCI | Interviu

Mugur Isarescu: sugerez bancilor sa ieftineasca semnificativ costul creditelor, iar „semnificativ” nici nu este un cuvant tare. Este in interesul lor. Multe banci au depasit masura in reducerea dobanzilor la depozite

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-09-30 15:53

Guvernatorul Mugur Isarescu a declarat, cu putin timp in urma, in cadrul briefingului de presa in care a anuntat taierea ratei de referinta cu 0,25 puncte, la 4,25%, ca bancile ar trebui sa ieftineasca semnificativ dobanda la creditele acordate populatiei si firmelor, pentru a sprijini cresterea economica. „Ce am sugerat de fiecare data, si sugerez si acum, este ca in interesul bancilor comerciale este sa ieftineasca semnificativ costul creditelor in lei, iar cuvantul nici nu este tare: semnificativ.”

Isarescu a subliniat ca impactul reducerii ratei de referinta a BNR asupra ratelor dobanzilor la credite este receptat cu un decalaj, fiind deocamdata moderat. Si asta in timp ce, pe de cealalta parte, multe banci au depasit masura in scaderea dobanzilor la depozite.

Mugur Isarescu: „Este insuficienta reducerea dobanzilor, iar aceasta problema este prinsa si in comunicat. Pe de o parte, s-a spus ca transmiterea sau maniera in care politica monetara se rasfrange asupra politicii de imprumut practicata de bancile comerciale s-a reflectat cu intarziere si moderat, este o fraza pe care am tinut sa o cuprindem in comunicat, si cu intarziere si moderat comparativ cu transmisia mult mai rapida catre piata interbancara si catre ratele de dobanda la titlurile de stat.

Pe de alta parte, tot in acest comunicat, s-a subliniat faptul ca din acest punct de vedere, faptul ca transmisia s-a petrecut cu intarziere, si in acelasi timp privind si in perspectiva, bancile comerciale au un camp mare de actiune pentru a ieftini in continuare creditul in lei.

Deci consider ca reducerea nivelului dobanzilor la creditele in moneda nationala este categoric insuficienta si nu reflecta nici politica monetara, nici conditiile de piata. De exemplu, pe piata monetara, de unde bancile isi alimenteaza cu lichiditate nevoile, dobanzile sunt de 5, 6 ori mai mici decat dobanzile la credite.

Nu vad nicio justificare din punct de vedere economic, au justificarile lor, legate de incredere, de calitatea clientilor, de riscurile pe care le percep, de faptul ca si aceasta discutie privind clauzele abuzive, determina o stare de incertitudine, de neincredere la acordarea de noi credite. Dar nu au motive economice si financiare pentru a nu reduce mai puternic dobanzile la imprumuturile in lei.

Intrebat daca se asteapta ca bancile sa reduca mai mult dobanzile ca pana acum, Isarescu a spus ca acestea nu au de ales: „Formularea mea, mai neaosa, este ca n-au incotro. Ce o sa faca cu atatia bani? Vin la facilitatea de depozit a BNR, dar aceasta a ajuns din nou la 1,25% si se va reduce si mai mult in perioada urmatoare. Deci chiar din punctul lor de vedere, ceea ce am sugerat de fiecare data, si sugerez si acum, este ca in interesul bancilor comerciale este sa ieftineasca semnificativ costul creditelor in lei, iar cuvantul nici nu este tare: semnificativ.  Este in interesul lor.”

Intrebat daca transmiterea moderata a ratelor de dobanda spre creditare va impiedica BNR sa continue ciclul de relaxare a dobanzii, Isarescu a spus: „Nu ne va impiedica, suntem insa atenti ca atunci cand dozam masurile, sa transmitem mesajele necesare si sa nu stimulam bancile sa reduca dobanzile la depozite. Acolo, parerea noastra este ca au un camp extrem de limitat sa mai reduca. Eu cred ca multe au si depasit masura., cred ca unele au si intrecut masura. Acesta este motivul principal pentru care nu am redus dobanda cu 0,5 puncte”, a adaugat Isarescu.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creștem prețurile sau marjele clienților existenți. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii