BANCI | Stirea Zilei

Mugur Isarescu se lauda ca justitia i-a dat dreptate in cazul conversiei creditelor in CHF, ignorand cei doi ani de scandaluri

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-02-08 16:33

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, considera ca decizia Curtii Constitutionale de a declara ilegala legea conversiei in lei, la cursul istoric, a creditelor in franci elvetieni (CHF) este corecta, fiind in acord cu opinia Bancii Nationale a Romaniei, exprimata la inceputul lui 2015, cand a izbucnit aceasta criza, ca bancile si clientii trebuie sa imparta, prin negociere, povara cursului valutar.

Mugur Isarescu: „Este o decizie corecta, trebuie sa fie pusa in aplicare si cred ca legat de cei care au credite in franci elvetieni solutia este prevazuta in Codul Civil, si anume capitolul privind impreviziunea. Se pot gasi solutii, prin negocieri bilaterale, asa cum, de altfel, in ultimii doi ani, a sugerat si Banca Nationala ca fiind calea realizabila pentru a se ajunge la o solutie de impartire a poverii.”

Intr-adevar, in urma cu doi ani, in ianuarie 2015, dupa aprecierea puternica a francului in raport cu leul si alte valute, in urma deciziei Bancii Nationale a Elvetiei de a renunta la pragul impus cursului, Isarescu a recomandat bancilor sa imparta cu clientii povara cursului, prin negocieri individuale, aceasta fiind singura solutie pentru iesirea din criza.

Numai ca, dupa cum a estimat si Bancherul.ro, negocierile dintre banci si clienti s-au dovedit imposibile, din vina tuturor: in primul rand, bancile nu s-au aratat dispuse sa renunte la profituri pentru a reduce ratele clientilor intr-atat incat sa-i multumeasca, astfel ca acestia si-au pus sperantele in avocati si politicieni extremisti si populisti, care au venit cu propuneri de conversie la un curs mediu, iar apoi unul istoric.

Asta dupa ce, in iunie 2014, Senatul adopta legea de conversie la cursul istoric in varianta conversiei la cursul zilei, ceea ce era o solutie mai degraba absurda, care nu rezolva deloc problema oamenilor supraindatorati.

BNR si bancile, cu ajutorul decisiv al FMI, s-au luptat din rasputeri, la inceputul lui 2015, pentru a impiedica adoptarea legii conversiei la un curs mediu intre cel istoric, din data acordarii creditului si cursul zilei, solutie propusa de initiatoarea legii, deputata PSD, Ana Birchall.

Legea a fost abandonata dupa vizita delegatiei FMI, autoritatile promitand masuri alternative, precum legea falimentului personal, un program guvernamental denumit „scade rata” si negocieri intre guvern si banci pentru solutii de impartire a poverii, toate esuate, dupa cum era de asteptat.

Odata scapate de pericolul legii, bancile nu s-au mai obosit sa imparta povara cursului cu clientii. In timp ce unele au venit cu niste oferte putin atragatoare pentru clienti, cele mai mult nici macar nu s-au sinchisit sa vina cu vreo propunere de compromis.

Iar BNR le-a lasat asa, fara sa vina cu acea presiune verbala „moral suision”, pe care o foloseste in cadrul politicii monetare, si in cazul protectiei consumatorilor, cu toate banca banca centrala a cedat ANCP aceasta responsabilitate.

Care ANPC, condus de un membru PSD, care se pregatea de alegerile de la finalul lui 2016, a dus o campanie agresiva impotriva bancilor, impreuna cu o asociatie de protectie a consumatorilor reprezentanta de Alin Iacob, astfel ca tentativele de negocieri cu bancile s-au soldat cu un esec.
In tot acest timp, avocatii au profitat pentru a hartui bancile cu procese in care cereau pentru clienti conversia la cursul istoric, iar unii chiar au obtinut decizii favorabile, justificand scoaterea de la naftalina a legii Birchall si transformarea ei radicala, din conversie la cursul zilei in conversie la cursul istoric.

Cum legea redactata de avocatul Piperea si sustinuta in Parlament de deputatul PNL Zamfir venea exact inaintea alegerilor, aceasta a fost votata in unanimitate, in ciuda opozitiei bancilor si a BNR, asa cum s-a intamplat, anterior, si cu legea darii in plata, fabricata de acelasi cuplu.

Iata cum incapatanarea bancilor de a-si proteja clientii afectati de dublarea ratelor la credite din cauza cursului valutar si pasivitatea BNR, care s-a rezumat la recomandari destul de blande a adresa bancilor pentru impartirea poverii cu clientii, au condus la aparitia unor legi extreme, menite a le pedepsi pentru atitudinea sfidatoare, dupa cum au anuntat cei doi initiatori.

Bancile au fost, insa, salvate de Curtea Constitutionala, care a facut dreptate, impunand principiul impreviziunii din Codul Civil in cazul darii in plata, conform caruia bancile trebuie sa renegocieze cu clientii creditele pe baza echitatii si bunei-credinte, principiu care se poate aplica si in cazul creditelor in CHF, dupa cum a precizat ieri presedintele Curtii Constitutionale.

Taguri: lege darea in plata  comision retragere bani bancomat (ATM)  Curtea Constitutionala  curs BNR  Easy Credit  Mugur Isarescu  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  BT Pay  darea in plata  

Comentarii

irina
Victorie trista si murdara a mafiei bancare
De la a sugera pana la a se negocia e cale lunga ... nu exista negocieri -- praf in ochi si felicitari ca ati reusit alaturi de mafia bancara sa dati cu piciorul in proprii cetateni ... sa fii iubit stimate tovarase

Dragos
Povest nemuritoare
Care negocieri pensionare? Tu nu intelegi ca daca negociau nu se ajungea aici? Cred ca presiunile pe ccr au fost enorme.....tara asta e vanduta toata si condusa de excroci. Nici acum nu vor negocia...

Elena
chf
Ar trebui pensionat tovarasul Isarescu!!!! Nu stie cat de greu ne platim ratele in chf

Negrut Mihai
Legea conversiei
Cita nerusinare dupa ce n-a facut nimic pentru romani pentru a preveni si a elimina situatia in care sintem azi. Nu conteaza ca atitia oameni si-au luat zilele si altii si copii lor vor fi sclavii acestor banci. Este ales pe viata guvernator ?

Catavencu
Impreviziunea va triumfa
Toti cei care sunt sufocati de rata la credit isi vor castiga dreptatea, la banca sau in instanta. Le e lesne sa probeze impreviziunea. Legea e lege si trebuie aplicata, iar BNR si CCR nu pot decat sa arate asta. Bancile vor imparti povara cu imprumutatii aflati in dificultate, chiar daca nu le vine greu!

Sanda
Chiaburii de la BNR
Pleaca la pensie, tovarase! Ni s-a acrit de chipul tau de chiabur. Ti-ai umflat buzunarele si conturile in Romania, tovarase.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

Nimeni nu poate opri Facebook sa faca profit din promovarea fraudelor online

A trecut mai bine de o luna de zile, din 5 februarie 2024, de cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un comunicat in care atragea atentia asupra clipurilor false (deepfake) care circula pe Facebook cu guvernatorul Mugur Isarescu recomandand diverse „platforme detalii

 



 

Ultimele Comentarii