BANCI | Interviu

Mugur Isarescu: Bancile straine vor reinnoi liniile de finantare catre bancile romanesti

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-23 21:44

Banca Naţională a României (BNR) se bazează în mare măsură pe reînnoirea liniilor de finanţare către băncile româneşti din partea băncilor-mamă, a decarat luni guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Pachetele pentru susţinere a sistemelor bancare din ţările occidentale "au dus la îmbunătăţirea lichidităţii şi capitalului băncilor-mamă, care îşi vor menţine angajamentele către subsidiarele din Europa Centrală şi de Est. Ne bazăm în mare măsură pe reînnoirea liniilor", a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR a menţionat că pachetele de finanţare a economiei din ţările din vestul Europei îşi vor arăta efectele asupra regiunii "cu oarecare întârziere".

Mai mute state din zona euro - între care Austria şi Grecia, ale căror bănci s-au extins puternic în Europa de Est - au adoptat pachete de susţinere a sistemelor bancare. Austria a adoptat la sfârşitul anului trecut un pachet de susţinere a sistemului bancar în valoare de 100 miliarde euro, din care 15 miliarde euro pentru injecţii decapital şi 85 miliarde euro pentru garanţii de stat la împrumuturi. Grecia a adoptat un pachet similar, în valoare de 28 miliarde euro.

În privinţa deficitului extern, considerat un factor major de risc de către observatorii externi, guvernatorul BNR a spus că o anumită restrângere a acestuia este necesară, în condiţiile în care finanţarea a devenit mai dificilă, "pe fondul golului de finanţare la nivelul sectorului privat", însă ajustarea trebuie să fie rezonabilă.

"O anumită ajustare este întradevăr necesară, dar deprecierea excesivă şi nejustificată în raport cu fundamentele economiei poate crea mişcări destabilizatoare", a arătat Isărescu.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudenÈ›ialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



Profil de Bancher

Toate Profilele

 

Ultimele Comentarii