BANCI | Interviu

Mugur Isarescu avertizeaza cu privire la o noua euforie a creditarii imobiliare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-08-06 15:01

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a avertizat astazi si cu privire la conturarea unei cresteri prea rapide a creditarii, in special in domeniul imobiliar, in timp ce a reluat semnalele de alarma cu privire la pericolele unei relaxari fiscale bruste si prea accentuata avuta in vedere in noul cod fiscal, care ar afecta serios stabilitatea macroeconomica si ar duce la o supraincalzire a economiei.

„Creditul a plecat in sfarsit la drum si nu suntem supraprudenti cand spunem: da, creste, dar a inceput sa creasca prea repede. Atentie! Asta nu inseamna lipsa de curaj! Poate sa insemne chiar curaj sa spui din timp ca lucrurile nu merg chiar bine. Atentie foarte mare si la faptul ca o buna parte din creditul in lei a aparut din nou in domeniul ipotecar. Atentie! Dar bine ca este in lei. Nu mai este in valuta, in euro sau, Doamne fereste! in franci elvetieni, de data aceasta. Dar orice crestere mare, orice viteze de peste 10%, de doua cifre, pentru ca nu mai suntem la inceputuri, trebuie sa ne traga semnale de alarma, nu sa ne imbete cu apa rece”, a spus Isarescu, in cadrul conferintei de prezentare a raportului privind inflatia.

In graficul prezentat de guvernator se vede o accelerare puternica a creditelor noi de consum si ipotecar in prima parte a acestui an, la valori de peste 3 miliarde lei in cazul creditelor imobiliare si peste 2 miliarde lei la creditele de consum, de doua ori mai multe decat in anul precedent.

Avansul creditarii a fost stimulat nu doar de cresterea economiei si a salariilor, ci si de costurile in scadere, cu dobanzi coborand sub 4% pe an, fata de 10-11% in 2014.

Dar cum se explica aceasta trecere brusca de la „lipsa creditarii”, „reluarea creditarii” sau „creditarea pe teritoriu negativ”, la o crestere prea rapida a imprumuturilor acordate de banci? l-am intrebat pe guvernator in cadrul conferintei.

Mugur Isarescu: „Se contureaza a fi o crestere prea rapida a creditarii, nu e deocamdata. Avertismentul face parte din aceasta abordare, care nu este curajoasa si nici prudenta, este normala pentru maniera in care se discuta in prezent in Europa si mai ales dupa aceasta criza financiara: sa te uiti cu atentie la perioada de succes astfel incat sa nu se dezvolte acolo samburele unei furtuni. Si din experienta personala, managementul unui succes este mult mai greu decat managementul crizei, cu toate ca pare invers. Nu e usor sa administrezi o perioada de succes: sa nu intri in iluzii, sa nu te amagesti, sa-ti pastrezi calmul, echilibrul. Nu ma refer la mine, ci la cei care au functii de conducere. Iar in acest context v-am aratat cresterea creditului in lei, acolo e problema. In mare masura e un lucru bun ca avem schimbarea expunerii bancilor din Romania de pe valute pe moneda nationala, si incurajam acest lucru, dar uitandu-ne la viteza de crestere a creditului, care a depasit 10%, te face sa-ti ciulesti urechile.”

Programul Prima Casa "e de vina"

Isarescu a precizat ca o buna parte din cresterea creditarii imobiliare se datoreaza programului Prima Casa, prin care statul garanteaza creditele ipotecare.

Mugur Isarescu: „Pot sa va mai fac un comentariu, fara a-l dezvolta, pentru ca inca nu-l stapanim, vedem doar anumite lucruri. O buna parte din crestere vine din Programul Prima Casa, care are si parti bune, dar ca orice evolutie a creditului imobiliar, trebuie sa ne uitam cu atentie la el. Candva prin septembrie-octombrie, daca mai puneti intrebarea asta, poate va dam mai multe detalii.”

In iulie vorbeam inca de o redresare a creditarii. Putem vorbi acum de o normalizare sau chiar de o accelerare prea mare a creditarii? l-am intrebat pe guvernator.

Mugur Isarescu: „Chiar in luna urmatoare veti vedea ca in total creditul in lei si valuta a incheiat procesul de recuperare. Dar asta inseamna o scadere extrem de puternica a creditului in valuta, care vine din reducere de expunere, din experienta cu creditul in valuta etc. Lucru pozitiv. Dar sa vedem pana unde se duce. De exemplu, cand intram de la cifrele agregate la cele partiale, nu mi s-ar parea deloc salutara scaderea creditului in valuta pe corporatiile orientate spre export, pentru ca asta inseamna ca acolo avem altceva, o scadere de activitate economica. Nu mi se pare normal nici daca creditul in valuta scade pentru angajatii multinationalelor din Romania, pentru ca salariile lor sunt indexate la valuta, chiar daca sunt platiti in lei. Sa vedem in ce masura datele noastre sunt atat de detaliate ca sa facem asemenea analize. Dar aceasta scadere destul de abrupta a creditului in valuta, pana acum pozitiva, a inceput sa fie mai mult decat compensata de cresterea creditului in lei, iar aceasta este rapida. Per total, situatia este buna. Dar trebuie sa ne uitam la detalii, sa nu se dezvolte samburele unor tensiuni viitoare.”

Comentarii

prima casa ... a cata oara ?
Gov
Apreciem sincer ca ati sesizat alterarea pietei de catre programul prima casa - insa pina mai digerati efectele reale de distorsionare a pietei ne permitem :) sa va sugerma un real politik approach: incepind de next week progrmul s acopere doar locuinte noi ? (stimulind astfel industria constructiilor, mobila, perdele, etc) si in plus SE AOPERA DOAR ACELE UNITATI LOCATIVE CARE SE INCADREAZA INTR-UN ANUMIT PRICE TAG - un pret realist pornind de costurile actuale de constructie plus o marja decenta (raportat la media si altor industrii - mai ales cea a materialelor de constructii si a constructorului - asa este correct !) a dezvoltatorului. Altfel tot ce nu intra in aceasta categorie va avea effect NEGATIV asupra economiei, parerea noatra :) Dle.Governor ... ?



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creștem prețurile sau marjele clienților existenți. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii