BANCI | Interviu

Mugur Isarescu avertizeaza bancile: calitatea creditarii e mai importanta decat cantitatea; concentrati-va pe finantarea investitiilor productive, nu pe consum

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-06-16 23:58

In ciuda faptului ca volumul de credite din bilantul bancilor continua sa scada, chiar daca volumele de noi imprumuturi in lei au accelerat in ultima perioada, stimulate de reducerea dobanzilor si de programul Prima Casa, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, retransmite bancilor mesajul ca este mai importanta calitatea creditarii decat cantitatea, dar nu doar in privinta riscurilor reduse, cat si a destinatiei imprumuturilor.

“Atat oferta cat si cererea de credite vor avea in continuare de suferit in urmatoarea perioada, din cauza prelungirii crizei care a afectat bilanturile bancilor si bugetele consumatorilor. In aceste conditii, calitatea creditelor acordate pare sa fie mai importanta decat cantitatea, desi aceasta din urma nu este lipsita de importanta, dat fiind gradul redus de intermediere financiara, de doar 31,7% din PIB, care nu a depasit 40% nici in perioada de boom a economiei”, spune Isarescu, intr-un discurs.

Guvernatorul subliniaza ca bancile ar trebui sa se concentreze pe finantarea afacerilor productive, in defavoarea creditelor de consum.

“Pentru a aseza economia pe o traiectorie de crestere auto-sustinuta, cred ca bancile trebuie sa se concentreze pe finantarea investitiilor productive si sa evite supraindatorarea debitorilor de calitate cu costurile alocarilor gresite de credite din trecut. O astfel de abordare ar genera cresteri de productivitate care sunt necesare pentru sustinerea reciproca a creditarii, investitiilor si productivitatii in vederea mentinerii economiei pe o tendinta sustenabila”, a adaugat Isarescu.

Creditarea, in continuare pe teritoriu negativ, desi creditele noi sunt in crestere

Soldul imprumuturilor a scazut in aprilie la 210 miliarde lei, cu 11,6 miliarde mai putin fata de finalul anului trecut si cu 18,3 miliarde in minus fata de aprilie 2014.

Ritmul anual al creditarii a ajuns la - 3,8% in aprilie 2015, in crestere de la -3,4% in martie si - 0,8% in aprilie 2014.

Pe de alta parte, volumul de credite noi in lei acordate de banci a accelarat in martie si aprilie, la valori de 3,9 miliarde lei in martie 2015, fata de 3,1 miliarde lei in aceeasi luna din 2014, respectiv 3,2 miliarde lei in aprilie, fata de 3,1 miliarde lei in aceeasi luna a anului trecut (vezi aici detalii despre volumul de credite noi acordate de banci).

Principala cauza a mentinerii creditarii pe teritoriu negativ este “continuarea procesului de curatare a bilanturilor bancilor, fara de care cresterea anuala in termeni reali ar fi fost pozitiva si in usoara crestere”, a adaugat guvernatorul.

Comentarii

Alex
Isarescu ganditorul
Pai stimate domn Isarescu unde a fost BNR-ul cand s-au dat toate creditele neperformante? ce a pazit atunci? Nu cumva trebuia sa se asigure de atunci de calitatea creditelor nu de cantitatea lor? Atunci consumul era motorul economiei acum ce sa vezi cica vrem productie, eu vin si va intreb cine o sa absorba productia (Romania e piata de desfacere pt UE USA Turcia China etc nicidecum un exportator competitiv) sau facem ca in comunism depasim planul de 5 ori si dupa aia constatam ca de fapt solutia e totusi consumul. Articolul asta mai bine il fluierati si mai filozofati un pic.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creștem prețurile sau marjele clienților existenți. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii