BANCI | Analiza

Mugur Isarescu, despre adoptarea euro: Inca sunt necesare progrese catre convergenta reala

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-05-05 14:09

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR susține că, în pofida progreselor recente cu privire la indepliniriea criteriilor nominale de convergenta pentru adoptarea monedei euro, încă sunt necesare progrese către convergența reală și în sensul obținerii unui consens politic în plan intern.

"România, ca și alte țări care nu sunt în zona euro, este mai aproape ca oricând de îndeplinirea criteriilor de la Maastricht, de convergență nominală, dar a devenit evident că abordarea bazată exclusiv pe atingerea acestor obiective nu este suficientă. Adoptarea principiului 'pune-ți mai întâi casa în ordine' de către fiecare stat înainte de adoptarea euro pare a fi o condiție esențială pentru succesul lărgirii zonei euro. Numai astfel adoptarea monedei unice va genera beneficii atât pentru respectivele țări cât și pentru întreaga zonă euro", potrivit unui prezentari a lui Mugur Isărescu, citata de Agerpres.

Este vorba de prezentarea "Romania: Recent Macroeconomic & Banking System Developments, prezentare susținută la prânzul de lucru cu ambasadorii statelor UE, 30 aprilie 2014.

In prezentare, Isarescu mai spune ca tările membre ale Uniunii Europene care nu au adoptat încă moneda unică europeană par a avea o abordare de tipul 'așteptăm și vom vedea' în privința intrării în zona euro, deși în momentul aderării la UE au anunțat date certe în acest sens.

El a menționat cazul Bulgariei, care și-a stabilit în 2004 data de intrare în zona euro în 2010, al Ungariei, Poloniei și Cehiei, care au anunțat în 2003 datele de adoptare a euro în 2008, respectiv 2008/2009 și 2009/2010. România și-a fixat în 2007, prin Programul de Convergență, anul 2014 pentru trecerea la euro. În acest moment, însă, niciuna dintre țările menționate nu a intrat în zona euro și nici nu are stabilită o dată țintă în acest sens, susține guvernatorul BNR.

Șeful BNR a menționat și declarații recente ale oficialilor din țările menționate cu privire la adoptarea euro. Guvernatorul Băncii Naționale a Poloniei declara, în aprilie 2013, că mecanismul ratelor de schimb (ERM II) constituie o barieră serioasă care împiedică o țară ca Polonia să adere la zona euro. 'Avem o piață valutară puternică și ar trebui să spunem: Nu intrăm în ERM II. Dacă ne vreți în acest mecanism, invitați-ne fără această condiție', a spus Marek Belka, guvernatorul băncii centrale poloneze.

La rândul său, șeful băncii centrale din Cehia a declarat, în mai 2013, că, deși în urma alegerilor a rezultat o coaliție de forțe politice care caută o intrare rapidă în zona euro, cea mai apropiată dată de aderare ar fi 2019.

În Ungaria, premierul Viktor Orban anunța, tot în urmă cu un an, că țara sa nu poate lua în considerare adoptarea euro înainte ca nivelul de dezvoltare economică să ajungă la 90% din cel al țărilor din zona euro.

Ministrul de Finanțe din Bulgaria declara, la rândul său, în februarie 2013, că, dacă intră pe calea adoptării euro, nu știe exact în ce ar intra, așa că este mai bine să aștepte.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii