BANCI | Stirea Zilei

Moody's: Guvernul ar putea cere imprumut de urgenta de la CE sau FMI pentru finantarea deficitului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-04 16:23

Noul Guvern ar putea fi nevoit să apeleze la fonduri de urgenţă de la UE sau FMI pentru a finanţa deficitul bugetar în creştere, iar majorarea taxelor, deşi este o opţiune, ar putea agrava încetinirea economiei, a declarat, pentru NewsIn, analistul Moody's pentru Europa de Est, Kenneth Orchard.

"Deficitul bugetar a fost tot timpul un motiv principal de îngrijorare în privinţa României, dar acum devine o problemă acută. Economia încetineşte rapid şi Guvernul a făcut deja promisiuni costisitoare. Când statul se împrumută la dobânzi de peste 14% este clar că nu-şi permite un deficit bugetar foarte mare. Dacă ne uităm la dobânzile pe care le-a plătit statul în ultima vreme pentru împrumutul de pe piaţa locală ne dăm seama cât de puţină este de fapt lichiditatea disponibilă pe piaţă", a mai spus Orchard.

Miercuri, Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) a vândut certificate de trezorerie cu discont, scadente după 3 luni, cu un randament mediu de 14,23% pe an, potrivit datelor BNR.

Orchard a adăugat că prognoza Moody's pentru deficitul bugetar al României era deja de 3,4% din produsul intern brut (PIB) pentru 2008, respectiv de 4,9% pentru 2009, însă, având în vedere datele pe luna noiembrie, cifrele vor fi mai mari.

Surse din Ministerul de Finanţe au declarat, pentru NewsIn, că deficitul bugetului consolidat a ajuns la circa 3% din produsul intern brut (PIB) la sfârşitul lui noiembrie şi ar putea fi de 4% din PIB la finalul anului, în condiţiile în care încasările bugetare au fost luna trecută cu 3,5 miliarde lei sub estimări.

Economistul de la Moody's spune că nivelul actual al deficitului bugetar nu este, în sine, un motiv de retrogradare a României, însă agenţia de rating va lua în calcul scăderea calificativelor dacă Guvernul "pierde controlul asupra politicii fiscale".

Creşterea taxelor ar putea agrava încetinirea economiei

"Guvernul are de luat decizii dificile în următorul an, va trebui să aibă grijă la cheltuieli. Majorarea taxelor este o posibilitate, dar în plin proces de încetinire a economiei, o astfel de măsură poate agrava situaţia. Cred că o opţiune ar fi solicitarea de fonduri de urgenţă de la Comisia Europeană şi de la Fondul Monetar Internaţional. Guvernului îi va fi greu să se finanţeze fără aceste împrumuturi, care ar diminua presiunea asupra deficitului bugetar", a explicat Orchard.

El a mai spus că Banca Naţională a României (BNR) dispune de rezerve valutare suficient de mari, astfel încât nu sistemul bancar va avea nevoie de finanţarea de urgenţă, ci Guvernul, pentru a finanţa deficitul public.

Executivul nu are bani pentru majorările salariale promise

"Guvernul României s-a retras din ce în ce mai mult într-un colţ în ultimii ani, iar acum nu mai are prea multe soluţii. Nu are bani pentru majorările salariale promise, iar dacă decide să le acorde, îşi va da seama că a rămas fără opţiuni. Va trebui să se uite cu multă atenţie la cheltuielile bugetare", a adăugat analistul.

Moody's prognozează, într-un scenariu de bază, o creştere economică negativă a României, de 0,3% pentru anul viitor, dar Orchard spune că "situaţia poate fi şi mai bună, dar şi mai rea", caz în care încetinirea ar putea fi mai amplă.

"Când este în vârful unui ciclu economic, iar trimestrul al treilea din acest an a reprezentat vârful, este dificil să-şi imaginezi cum se poate deteriora situaţia economică. Analiştii şi economiştii au obiceiul de a face prognoze greşite, pe care apoi şi le revizuiesc în jos. În cazul României, căderea poate avea loc în 6-12 luni, deci foarte rapid", a explicat analistul Moody's pentru Europa de Est.

El a dat exemplul Letoniei, unde creşterea economică a ajuns de la 10-11% în trimestrul al treilea din 2007 la contracţia cu 3-4% în 12 luni.

Produsul intern brut al României a crescut cu 9,1% în al treilea trimestru al acestui an, până la 139,4 miliarde lei (38,9 miliarde euro), uşor peste estimările analiştilor, avansul economic al primelor nouă luni fiind de 8,9%.

Orchard spune că, în cazul României, faptul că nu există un precedent îngreunează elaborarea unei prognoze şi că, în plus, "există mulţi factori care lucrează împotriva României în condiţiile actuale, de la încetinirea exporturilor la problema lichidităţii".

El mai estimează că, în 2009, deficitul de cont curent se va restrânge la 8,2% din PIB, în condiţiile unei încetiniri rapide a importurilor şi reducerii investiţiilor.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii