BANCI | Ultima Ora

Moody's: Deprecierea dolarului duce la scaderea competitivitatii statelor din Europa de Est

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-02-06 15:35

Continuarea deprecierii monedei americane determinã scãderea competitivitãtii statelor din Europa de Est, precum România, Bulgaria, Lituania, Letonia si Estonia si ar putea determina o coborâre a ratingurilor, a anuntat marti agentia de evaluare financiarã Moody’s, citatã Reuters.

Statele din Europa de Est precum România, Bulgaria, Letonia, Estonia si Lituania se confruntã cu o posibilã reducere a ratingurilor de credit din cauza scãderii competitivitãtii.
"Pentru aceste tãri, deprecierea dolarului ar putea determina o coborâre a ratingurilor", aratã raportul agentiei de evaluare financiarã.

Analistii din cadrul agentiei de evaluare financiarã Moody’s considerã cã o continuare a deprecierii monedei americane ar putea avea mai mult efecte negative decât pozitive asupra ratingurilor pentru credite ale guvernelor strãine.

Deprecierea dolarului ar duce în multe tãri la reducerea valorii datoriilor în dolari, efect pozitiv pentru emitentii de obligatiuni suverane.

Cu toate acestea, ar putea afecta competitivitatea comertului, ar putea accentua inflatia în tãrile cu un curs valutar fixat de cel al dolarului si ar putea devaloriza mari rezerve în valutã.

Mai mult, orice suport pe care slãbirea dolarului îl oferã ratingului de credit al unei tãri, depinde în totalitate de ritmul deprecierii monedei americane.

"Dat fiind cã efectul pozitiv asupra creditelor este compensat de efectele negative asupra competitivitãtii, rezultatul final depinde de evolutia situatiei, dacã declinul dolarului va reflecta un proces lin de autoechilibrare care sã permitã o reducere a dezechilibrelor la nivel mondial sau o recesiune a economiei americane, o crizã financiarã la nivel mondial si o accentuare a aversiunii fatã de risc", mai araã raportul Moody’s.

În ultimii sase ani, dolarul s-a depreciat cu 22%, potrivit statisticilor Federal Reserve, pe fondul presiunilor exercitate de deficitul adânc de cont curent din Statele Unite, diversificarea rezervelor bãncilor centrale din strãinãtate, în alte monede si cresterea economicã mondialã solidã, care a determinat investitorii sã caute câstig în afara granitelor americane.

Analistii Moody’s considerã cã o continuare a deprecierii dolarului va avea efecte pozitive în tãri precum Turcia, Uruguay si Filipine, datoritã efectelor asupra împrumuturilor în dolari. Brazilia, Columbia si Peru ar avea, de asemenea, de câstigat, însã nu la acelasi nivel.

Pentru economiile cu ratinguri ridicate ale creditelor, impactul deprecierii monedei americane va fi marginal. Nici chiar ratingul Statelor Unite nu este pus în pericol doar de devalorizarea monedei.

Moody’s nu a subestimat însã efectul scãderii dolarului asupra economiei mondiale.

"O perioadã lungã de slãbiciune a dolarului ar afecta considerabil economia mondialã, amenintând dominatia Statelor Unite si dincolo de domeniul economic si reprezentând încã un pas spre o lume multipolarã", a mai transmis Moody’s.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



CEC Bank implineste 160 de ani

CEC Bank sărbătoreÈ™te anul acesta 160 de ani de la înfiinÈ›are, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: 160 de ani în care È™i-a reconfirmat constant poziÈ›ia de bancă stabilă, de încredere, care a fost alături de generaÈ›ii de detalii

BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituÈ›ie bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obÈ›inerea acordurilor de finanÈ›are granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susÈ›ine finanÈ›area agriculturii româneÈ™ti prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluÈ›ii pentru fermierii care au nevoie de finanÈ›are pentru achiziÈ›ia de inputuri agricole È™i obÈ›inerea unor recolte bogate È™i profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii