ASIGURARI | Cariera

Misu Negritoiu e Isus Mantuitorul pentru Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-03-26 15:44

Misu Negritoiu, un fel de Mester Manole al pietei financiare romanesti, parintele dezvoltarii ING Bank in Romania, va mantui, prin aura sa respectabila, un ASF distrus de cele mai groaznice pacate infaptuite de politicieni numiti pe criterii de cumetrii, prin sfidarea bunului simt si a dispretului pentru lege si profesionism.

Depolitizarea conducerii ASF era, de fapt, singura alternativa pentru ca aceasta institutie sa-si continue existenta, dupa ce fostul sau sef, liberalul Dan Radu Rusanu, a ajuns la inchisoare pentru fapte de coruptie, alaturi de alti colegi.

Ar mai fi fost varianta desfiintarii ASF-ului si incorporarii acestuia in cadrul BNR, dupa modelul din Ungaria.

Iata insa ca premierul Victor Ponta si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, au decis sa-l propuna la ASF pe Misu Negritoiu, retras de la conducerea executiva a ING Bank din noiembrie 2012, in prezent un fel de presedinte onorific (chairman) al bancii, adica tras pe linie moarta.

"Nu-l critic pe Isarescu, doar ca am curajul sa-mi exprim opinia"

O decizie poate surprinzatoare, avand in vedere ca Negritoiu s-a afirmat, pe vremea cand conducea ING Bank, ca unul dintre putinele persoane, poate chiar singura, cu functii importante in sectorul bancar, care avea curajul sa-l critice pe Isarescu.

Mai ales dupa conflictul din perioada izbucnirii crizei financiare de la finalul lui 2008, cand ING a fost una dintre bancile acuzate de Isarescu ca au initiat un atac speculativ asupra leului.

"Nu critic nici banca centrală nici pe Mugur Isărescu, îmi spun pur şi simplu parerea. Din multitudinea de opinii se dovedeşte că obţinem rezultate pozitive.

Eu am curajul acestor opinii pentru că eu am trecut prin nişte etape, pentru că eu am fost în tranziţie promotorul reformelor şi am încurajat reforma, am încurajat libertatea şi diversitatea opiniilor. De aceea mi-a fost uşor să-mi exprim opiniile mai târziu", spunea Negritoiu.

In ultimul timp insa, Negritoiu si Isarescu se pare ca s-au impacat, dovada si aceasta numire la ASF.

Reputatia lui Negritoiu reda increderea in ASF, dar nu e suficient...

Reputatia buna, profesionalismul, experienta si respectul de care se bucura Negritoiu vor insufla ASF-ului in primul rand increderea de care toata lumea are acum nevoie in aceasta institutie, dupa toate cele intamplate, de la profesionistii pietei financiare la public si presa.

Ceea ce, fireste, este doar primul pas pe calea renasterii ASF-ului.

Institutia va trebui recladita din temelii, cel mai probabil. Iar asta va trebui sa se intample cat mai rapid, pentru ca respectul pe care i l-a adus Negritoiu se va evapora repede, odata cu aparitia primelor provocari cu care se va confrunta.

Reputatia lui Negritoiu nu va mai face nici 2 bani daca ASF-ul va lua decizii gresite si va continua sa actioneze la fel ca pana acum.

2 lucruri pe care trebuie sa le faca Negritoiu la ASF

Probabil ca primul lucru pe care va trebui sa-l faca Negritoiu la ASF va fi sa modifice legislatia de functionare a institutiei, astfel incat aceasta sa nu mai permita derapajele grosolane la care am asistat anterior, cand conducatori ai institutiei au putut actiona pentru a proteja sau favoriza o companie supravegheata de ASF.

Aceasta va asigura publicul ca, indiferent cine vine la conducerea ASF, nu va putea sa urmareasca interese personale sau politice in exercitarea functiei, iar ASF-ul va fi cu adevarat un supraveghetor de incredere al pietei nebancare.

Al doilea lucru pe care Negritoiu ar trebui sa-l faca este sa consfinteasca, tot legal, depolitizarea ASF-ului, probabil dupa modelul BNR.

Carisma sa si probabil ambitia de a reusi intr-o institutie publica ceea ce n-a putut in anii 90 in Guvern si Parlament, ca reprezentant al fostului PSD, i-ar permite sa faca acest lucru.

Adica sa treaca peste interesele politicienilor si sa transforme ASF-ul intr-un adevarat supraveghetor al pietei financiare nebancare.

Negritoiu va putea face asta doar daca a venit la conducerea ASF pentru a cladi o institutie si nu pentru a ramane in continuare pe linie moarta.

Negritoiu nu mai are, cel putin teoretic, niciun interes material la varsta sa, adica sa fi venit la ASF pentru cei 15.000 de euro lunar. Teoretic.

Astfel ca poate sa transforme cu adevarat ASF-ul.

Comentarii

ras
cel mai cel titlu. pentru ca viral, pentru ca internet
un lucru e clar: un titlu mai prost nu se putea pentru acest articol. voi l-ati gasit, bravo. Andrei Plesu: "Nu cunosc nimic mai exasperant decat harnicia unui prost " La harnicie aveti nota 10.

Bancherul.ro
titlu Negritoiu
Noi nu credem in titluri tip momeala, acesta reflecta substanta articolului.

necaz
Greseala de scriere
Or dl. redactor Coman e pocait sau sectant sau ceva. La romanii ortodocsi, numele Iisus se scrie cu doi "i". ... Dar ce pretentii sa ai de la ... jurnalismul on-line independent?



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Cariera



Mihaela Lupu preia conducerea UniCredit Bank

Mihaela Lupu, în prezent Chief Financial Officer pentru Europa Centrală și de Est (CE&EE) în cadrul Grupului UniCredit, va fi noul CEO și Președinte al Directoratului UniCredit Bank în România, începând cu data de 16 octombrie 2023. Numirea ei este detalii

Madalina Teodorescu, numita director retail la BRD

BRD anunță numirea Mădălinei Teodorescu în funcția de Director General Adjunct Retail, începând cu data de 6 martie 2023, sub rezerva aprobării Băncii Naționale a României, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Ea îl va înlocui detalii

Mircea Busuioceanu, in conducerea ARB

Adunarea Generală a Asociației Române a Băncilor (ARB) reunită în ședință astăzi, 10 ianuarie 2023, a votat noua componență a Consiliului Director ca urmare a completării unui post vacant de membru, anunta ARB intr-un comunicat, in care adauga: Conducerea detalii

Mihaela Ionita este noul director de resurse umane al ING Bank Romania

Mihaela Ioniță se alătură echipei ING Bank România începând cu data de 1 ianuarie 2023, urmând să preia poziția de Director de Resurse Umane și membru în Comitetul Executiv al băncii, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii