BANCI | Interviu

Misiunea BCR in urmatorii 5 ani: sa obtina un profit de minim 1 miliard de euro, pentru a recupera o parte din pretul scump cu care a fost cumparata de Erste Bank: 4,6 miliarde euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-06-09 18:32

Tomas Spurny, seful BCR, a dezvaluit ca in urmatorii 5 ani are o misiunea grea la conducerea bancii romanesti, de a obtine un profit de minim 1 miliard de euro (4,445 miliarde lei), pentru a mai atenua din supararea austriecilor de la Erste Bank, care au platit scump pentru cumpararea BCR in decembrie 2005, respectiv 4,6 miliarde euro, iar in ultimii 9 ani banca le-a adus un castig net de numai 1,2 miliarde lei. 

“Conducerea BCR are o misiune dificila in urmatorii ani: pentru a justifica investitia de 4,6 miliarde de euro cu care a fost cumparata, BCR trebuie sa obtina un profit de cel putin 1 miliard de euro in urmatorii 5 ani”, a declarat astazi presedintele bancii, Tomas Spurny, in cadrul unei conferinte la Institutul Bancar Roman (IBR).

El a dezvaluit ca provizioanele de 10 miliarde de lei pe care BCR a fost nevoita sa le constituie in ultimii trei ani pentru acoperirea pierderilor din creditele neperformante, care au provocat bancii piedereri de 3,424 miliarde lei in perioada 2012-2014, au fost “extrem de dureroase” pentru actionarii Erste Bank, pentru ca BCR a fost cumparata scump.

“Pretul platit pentru BCR a fost de 4,63 miliarde euro, iar in ultimii 9 ani in BCR s-au facut investitii de aproape 500 milioane euro pentru modernizarea bancii”, adaugat Spurny.

Daca ne uitam la efectele financiare post-privatizare BCR, am avut un scenariu tip boom-bust, a precizat el. In primii 6 ani (2006-2011), BCR a facut un profit cumulat de 4,636 miliarde lei, dupa care au aparut pierderile de 3,424 miliarde lei in ultimii 3 ani.

Castigul net obtinut de BCR in ultimii 9 ani a fost asadar de 1,2 miliarde lei.

Cum va reusi cea mai mare banca romaneasca sa obtina profit de 1 miliard de euro?

Conform sefului BCR, reducerea riscului, mai exact a volumului de credite neperformante si inlocuirea acestora cu noi credite performante este cheia succesului pentru cea mai mare banca romaneasca.

Concret, BCR isi propune reducerea volumului de credite neperformante de la 10,4 miliarde lei la finalul lui 2014 la 6,6 miliarde lei la finalul lui 2015, asadar cu 3,8 miliarde lei.

In acelasi timp, soldul de credite ale bancii urmeaza sa scada cu o suma asemanatoare, respectiv 3,5 miliarde lei, de la 40,4 miliarde lei la 36,9 miliarde lei.

In 2016, neperformantele ar urma sa mai scada cu 2,3 miliarde lei, la 4,9 miliarde, in timp ce stocul de credite urmeaza a se stabiliza la 36,6 miliarde lei, cu doar 300 de milioane lei mai putin.

Asadar, daca in acest an BCR are de gand doar sa inlocuiasca imprumuturile rambursate de clienti cu altele noi, preferand sa-si diminueze in continuare cota de piata cu volumele de neperformante de 3,8 miliarde lei ce urmeaza a fi scoase din bilant, in 2016 banca isi propune sa nu mai piarda cota de piata si sa inlocuiasca cu imprumuturi noi neperformantele de 2,3 miliarde lei iesite din bilant.

Iar 2017, stocul de neperformante urmeaza sa se stabilizeze la 4,8 miliarde lei, cu doar 100 de milioane mai putine, in timp ce stocul de credite creste cu 1,8 miliarde lei, la 38,4 miliarde, ceea ce inseamna o crestere in continuare a volumelor de noi credite.

“In urmatorii ani vom avea o crestere moderata a creditarii, o crestere sanatoasa, de doar o cifra. Asta pentru ca viitorul bancilor in privinta activitatii de cumpararare de risc este sustenabilitatea”, a adaugat Spurny.

Misiunea BCR, extrem de ambitioasa: ar trebui sa devina cea mai performanta banca romaneasca

Misiunea BCR pare extrem de ambitioasa, depasind nivelul de profitabilitate a celei mai performante banci din ultimii ani, Raiffeisen Bank.

Profitul cumulat al BCR, de 4,445 miliarde lei in 5 ani, inseamna un castig anual in medie de 889 lei, in conditiile in care Raiffeisen a obtinut anul trecut un profit de numai 501 milioane lei.

La nivel trimestrial, BCR ar trebui sa obtina profituri medii de 222 milioane lei pentru a-si atinge obiectivul. In primele trei luni din acest an, banca a raportat un profit de 344 milioane lei, de trei ori mai mare decat concurentii Raiffeisen, BRD sau Banca Transilvania, ceea ce inseamna ca deja si-a depasit tinta.

Se pune insa intrebarea daca BCR va continua sa ramana la fel de profitabila si in urmatoarele trimestre, in conditiile in care stocul sau de credite va continua sa se micsoreze pana in 2017, ceea ce inseamna venituri mai mici din dobanzi si comisioane.

In primul trimestru din 2015, venitul net din dobanzi a scazut cu 20% fata de primul trimestru din 2014, de la 644 la 510 milioane lei, iar venitul net din comisioane s-a redus la 61,9 milioane lei, de la 88,3 milioane.

Pe de alta parte, cheltuielile BCR au ramas aproape neschimbate (357 milioane lei, fata de 362 milioane lei in 2014), astfel ca rezultatul operational a scazut cu 29%, de la 552 la 392 milioane lei.

Profitul BCR a rezultat din reducerea substantiala a provizioanelor pentru credite neperformante, de la 496 la 39 milioane lei, ceea ce a condus la un profit net de 344 milioane lei, fata de o pierdere de 0,8 milioane in primul trimestru din 2014.

Daca facem o comparatie cu rezultatele Bancii Transilvania, vedem ca aceasta banca a avut venituri nete din dobanzi la jumatate fata de BCR, respectiv 253 milioane lei, fata de cele 510 milioane ale BCR, in timp ce veniturile nete din comisioane au fost de 100 milioane lei, fata de doar 61,9 milioane ale BCR.

Cheltuielile operationale ale BT au fost de 228 milioane lei, fata de 357 milioane lei la BCR, astfel ca banca din Cluj a avut un profit operational de 125 milioane lei, fata de 392 milioane la BCR. Banca Transilvania si-a majorat insa veniturile si in urma vanzarii de titluri de stat, respectiv cu 163 milioane lei, fata de numai 40 milioane in 2014.

In ceea ce priveste provizioanele BT, acestea s-au ridicat la 142 milioane lei, fata de numai 39 milioane lei la BCR.

Iata deci ca provizioanele mult mai mici au fost cele care au facut ca BCR sa obtina profitul ridicat din primul trimestru. Vor ramane acestea la acelasi nivel redus, astfel incat profitabilitatea BCR sa se mentina ridicata?

Comentarii

analistu
Abureala
Aprilie 2014 Capitan Spurny: D-le Comandant al flotei Erste, Amiral Treichl, raportez cu mandrie din apele involburate ale Marii Negre: am intors corabia BCR din deriva si am asezat-o pe parcurs de profit! Suntem gata sa-i facem pe competitori sorbeto! Amiral Treichl: Bravo Spurny, tine-o tot asa! Iulie 2014 Capitan Spurny: D-le Amiral, piratii de la BNR ne-au fugarit si ne-au descoperit o gaura de 4 miliarde la babord. Trebuie sao astupam cu niste provizioane asa ca tinta de profit trebuie revizuita. Propun sa aburim publicul cu povesti despre profit abia la anul, in 2015.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creștem prețurile sau marjele clienților existenți. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii