BANCI | Interviu

Ministerul Finantelor a atras depozite la o saptamana de 360 milioane euro cu o dobanda de 12,31% pe an

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-17 18:24

Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) a atras luni depozite la o săptămână de 1,35 miliarde lei (circa 360 milioane euro), pentru care va plăti o dobândă medie de 12,31% pe an, ca să acopere nevoia de resurse pe termen scurt, a declarat, pentru NewsIn, directorul Trezoreriei, Ştefan Nanu.

"Pentru acoperirea necesarului de resurse pe termen scurt, Trezoreria statului a atras din piaţa monetară depozite în suma de 1.350 milioane lei, cu o maturitate de şapte zile, la o rata medie a dobânzii de 12,31% şi o maximă de 14,25%", a spus şeful Direcţiei de Trezorerie şi Datorie Publică din cadrul MEF.

Banii sunt necesari pentru finanţarea temporară a unui decalaj între cheltuieli şi încasarea veniturilor. "Trezoreria foloseşte ca instrument de asigurare a resurselor necesare efectuării plăţilor din sectorul public atragerea de depozite de pe piaţa monetară interbancară, operaţiune ce este efectuată cu eficienţă şi în condiţii de control şi limitare a riscurilor de finanţare", a mai spus Nanu.

Bugetul de stat consolidat înregistra un deficit de circa 1,5% din PIB după primele zece luni, potrivit unei declaraţii recente a ministrului economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian.

Pentru această săptămână, Finanţele au anulat emisiunea de obligaţiuni benchmark cu scadenţă la 3 ani de joi şi au decis să emită, miercuri, certificate de trezorerie pe 3 luni, argumentând că tendinţa în piaţă este pentru finanţări pe termene scurte. Astfel, MEF va emite pe 19 noiembrie certificate cu o valoare anunţată de 700 milioane lei.

Ministerul Economiei şi Finanţelor şi-a propus să atragă în noiembrie 3 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni benchmark şi certificate de trezorerie, după ce la cele două emisiuni din această lună, ministerul a vândut obligaţiuni cu maturitate la cinci ani în valoare de 190,8 milioane lei (circa 51,4 milioane euro), la care va plăti un randament mediu anual de 12,65%, precum şi certificate cu discont pe şase luni de 770,62 milioane lei (aproape 201 milioane euro), cu un randament mediu anual de 13,69%.

Dobânzile plătite de Finanţe au urcat semnificativ în ultimele luni, pe fondul creşterii dobânzilor din piaţa monetară, după ce banca centrală a majorat dobânda cheie de la 7% anul trecut până la 10,25% în prezent.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creÈ™tem preÈ›urile sau marjele clienÈ›ilor existenÈ›i. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii