BANCI | Profil

Masura preventiva la o banca greceasca: Piraeus Bank isi majoreaza capitalul, prin conversia in actiuni a imprumutului subordonat de 24 milioane euro de la banca-mama din Grecia

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-07-08 01:42

Piraeus Bank, subsidiara din Romania a bancii grecesti cu acelasi nume, a decis sa-si majoreze capitalul social prin conversia in actiuni a imprumutului subordonat de 24 milione euro contractat de la banca-mama din Atena, o masura preventiva care se ia de obicei la solicitarea BNR, atunci cand o banca are probleme de solvabilitate.

Piraeus Bank este una dintre cele mai putin transparente banci din Romania, atat la nivel de grup cat si la nivel local. Este printre putinele banci care nu si-a publicat nici rezultatele financiare aferente anului 2014, desi ne aflam la jumatatea anului 2015, nici raportul privind cerintele de publicare, obligatoriu conform Regulamentului BNR Nr.25/30/2006.

Conform datelor prezentate de grupul grecesc cu ocazia rezultatelor financiare aferente primului trimestru din acest an, Piraeus Bank Romania avea o rata de solvabilitate (adecvarea capitalului) de 14%, cu patru puncte peste limita minima impusa de BNR, de 10%, si cu sase puncte peste limita legala, de 8%.

Media indicatorului de solvabilitate a sistemului bancar era de 18,64% in luna martie 2015, in crestere de la 17,59% la finalul lui 2014.

Piraeus Bank Romania a publicat recent un comunicat cu privire la rezultatele anului 2014, in care se spune ca “este una dintre cele mai bine capitalizate banci de pe piata locala”, fara a preciza insa si care este rata de capitalizare. In 2013, rata de adecvare a capitalului era si mai mica, de doar 12%, conform raportului anual publicat de banca.

In ceea ce priveste imprumutul subordonat de 24 de milioane de euro ce urmeaza a fi convertit in capital, trebuie mentionat ca valoarea acestuia era la sfarsitul lui 2013 mult mai mare, respectiv de 355 milioane lei, echivalentul a aproximativ 78 milioane euro, ceea ce inseamna ca pe parcursul anului trecut banca-mama si-a redus semnificativ linia de finantare pentru subsidiara romaneasca.

In acelasi timp, banca-mama din Grecia sustinea subsidiara romaneasca cu un volum si mai mare de depozite, echivalentul a 2,9 miliarde lei la finalul lui 2013, depozite care risca sa fie retrase, de asemenea, de banca-mama, mai ales in actualele conditii de criza, in care au fost impuse masuri de control al capitalurilor.

Seful supravegherii din BNR, Nicoale Cinteza, admite ca aceasta ar fi o problema, dar spune ca bancile-mama isi pot retrage finantarile si depozitele de la fiicele din Romania doar la termenele stabilite initial, nu imediat. “Isi vor retrage finantarile, nu le putem opri, dar conform termenelor stabilite, nu imediat”, a spus recent Cinteza.

Pe de alta parte, masura de recapitalizare a Piraes Bank ar putea sa fie luata si in contextul unei potentiale vanzari a acesteia, conform unor informatii recente care nu au fost negate de banca.

Cat de dependente de bancile-mama sunt bancile grecesti din Romania? Se pot descurca si singure daca rup legaturile cu Grecia?

In privinta profitabilitatii Piraeus Bank Romania, in prezentarea grupului aferenta primului trimestru din acest an nu se publica nicio cifra privin profitul sau pierderea.

Singurele date despre Piraeus Bank Romania se refera la active (2,1 miliarde euro), credite (1,5 miliarde), depozite (1,1 miliarde), rata solvabilitatii (14%), rata creditelor neperformante (26%) si gradul de acoperire cu privizioane a creditelor neperformante (87%).

Banca locala a anuntat ca in 2014 a realizat un profit brut de 2,1 milioane de euro.

La sfarsitul anului 2014, Piraeus Bank Romania deservea peste 300.000 de clienti si detinea o retea formata din 130 de sucursale.

Precizari ale Piraeus Bank Romania legate de majorarea de capital:

· Piraeus Bank Group a aprobat majorarea capitalului acum o luna, in 8 iunie 2015. Piraeus Bank Romania si-a majorat capitalul ca urmare a unei actiuni initiate de actionar, parte a planului uzual de sustinere a subsidiarelor, si nu ca un raspuns la o solicitare din partea autoritatii reglementatoare.

· Liniile de finantare de la Grup au date de maturitate stabilite in proportie de 45% in intervalul de 12-18 luni iar, 55% dintre acestea au datele stabilite peste 2 ani.

· Interventia actionarilor in capitalul bancilor este monitorizata si limitata de protocolul stabilit de Banca Nationala a Romaniei.

· Rezultatele primului trimestru confirma faptul ca Piraeus Bank Romania, ca banca locala, are toate conditiile necesare sa asigure activitate bancara normala

· Asa cum se arata in materialul publicat, Piraeus Bank indeplineste toate conditiile de solvabilitate si lichiditate, conform cerintelor BNR.

· De asemenea, trebuie mentionat ca toti clientii bancii beneficiaza de garantarea depozitelor pana in 100.000 de Euro, prin Fondul de Garantare.

Reprezentantii Piraeus Bank Romania ne-au mai precizat astazi ca in luna mai, inainte de majorarea capitalului, banca avea un indicator de solvabilitate de 12,71%, in timp ce indicatorul de lichiditate imediata era de 34,1%

Comentarii

Andreea
aritmetica
2%+10%=14%? Grea e matematica asta

Andreea
ma refeream la...
rata de solvabilitate (adecvarea capitalului) de 14%, cu doua puncte peste limita minima impusa de BNR, de 10%, si cu patru puncte peste limita legala, de 8%.

Vasile Coman
corectura rata solvabilitate
Multumim pentru observatie Andreea, am corectat.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Profil



Cum poti primi dobanda pentru restul economisit la platile cu BT Pay

250.000 de persoane care folosesc BT Pay economisesc prin opțiunea Round Up din aplicație. 8 din 10 persoane care au conturi de economii la Banca Transilvania folosesc inclusiv Round Up, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Cu peste 12.000 de detalii

ING Bank majoreaza comisioanele pentru retrageri de numerar si plati la jocuri de noroc

ING Bank majoreaza, din 14 iunie 2024, comisioanele pentru retragerile de numerar de la bancomate, cele pentru cresterea limitelor zilnice, precum si pentru platile destinate jocurilor de noroc. Clientii ING Bank care retrag bani de la bancomatele bancii vor fi detalii

Banca Transilvania pregateste o noua premiera in relatia cu clientii, cu ajutorul noilor tehnologii

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România și din sud-estul Europei, colaborează cu Evam, care oferă platforma de top MarTech, pentru a crea experiențe în timp real, pe toate canalele, pentru clienții săi, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Este o detalii

Cont cu comisioane reduse pentru femeile de afaceri, la Patria Bank

Patria Bank lansează “Pachetul Patria pentru Femeile Antreprenor”, un pachet care include o serie de avantaje financiare personalizate pentru a sprijini afacerile conduse de femeile din România, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii