BANCI | Analiza

Marja de dobanda a bancilor incepe sa scada

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-09-13 13:55

Dupa ce in aprilie si mai a atins niveluri record de aproape 6%, marja de dobanda a bancilor, adica ceea ce castiga ele din diferenta dintre dobanda la depozitele platite clientilor si cea incasata pentru creditele acordate, a inceput sa scada in iunie si iulie.

Atingerea unui ecart maxim de 5,95% in mai s-a datorat scaderii abrupte a ratei la depozite, pana la 4,4% pe an, in conditiile mentinerii unui nivel ridicat al dobanzilor la credite, de 10,35%.

Insa odata cu diminuarea dobanzii de politica monetara a BNR, incepand din iulie, cu 75 de puncte de baza, de la 5,25% la 4,5%, bancile au incepus sa scada mai mult ratele la credite, consecinta fiind o diminuare a marjei de castig, ajunsa la 5,23% in iulie, un nivel identic cu cel din ianuarie 2013.

Cat mai poate scadea marja de castig?

In conditiile in care dobanzile la depozite au ajuns la niveluri minime, atragand atentia si guvernatorului Isarescu, care a transmis bancilor un avertisment privind pericolul pierderii surselor de finantare, bancile vor fi nevoite sa ma scada dobanda la credite, astfel incat marja de castig sa ajunga la niveluri de 4% sau chiar 3% cat erau in anii precedenti.

De exemplu, in decembrie 2010, dobanda la credite era apropiata de cea din prezent, adica 9,74%, pe cand la depozite bancile plateau 6,34%, marja de castig fiind de doar 4,13%, cu peste un punct mai mica decat acum.

Au existat marje chiar si cu doua puncte mai mici, de 3,2-3,4%, inainte de criza, in iulie si decembrie 2008, cand dobanzile o luasera razna.

Nu trebuie uitat ca marja dobanzii este doar o marja de castig partiala pentru banci, intrucat la venitul net din dobanzi se adaga si comisioanele de acordare a unui credit si de intretinere a conturilor. Iar comisioanele bancare au crescut, de asemenea, destul de mult in ultima perioada, astfel incat bancile sa-si poata acoperi pierderile din creditele neperformante sau din scaderea veniturilor.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii