BANCI | Interviu

Mario Draghi, BCE: Observam semne preliminare de stabilizare a economiei zonei euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-01-12 22:53

Se observă 'semne preliminare de stabilizare' a economiei zonei euro, a afirmat joi şeful BCE (Banca Centrală Europeană), Mario Draghi, transmit Bloomberg şi Reuters.

'Conform unor indicatori din studiile recente, există semne preliminare de stabilizare a activităţii economice la un nivel scăzut. Perspectiva economică rămâne expusă incertitudinilor ridicate şi riscurilor substanţiale de declin', a afirmat Draghi la o conferinţă de presă la Frankfurt, după ce a BCE a decis să menţină dobânda de referinţă la 1%, după două scăderi consecutive în lunile noiembrie şi decembrie.

În timp ce zona euro este pe punctul de a intra în a doua recesiune din ultimii trei ani, unele semne de redresare a economiei au permis BCE să aprecieze impactul măsurilor de stimulare adoptate până acum, care includ injectarea unei sume record în sistemul bancar.

BCE ar putea fi forţată curând să adopte din nou măsuri dacă economia zonei euro se va resimţi în urma reducerilor bugetare şi scăderii creditării.

Economiştii estimau că BCE nu va adopta noi măsuri în favoarea băncilor, după ce în decembrie a acordat împrumuturi în valoare de 489 miliarde de euro pe trei ani unui număr de 523 de instituţii de creditare din zona euro, o operaţiune inedită care ar urma să fie reluată la finele lunii februarie. Aceste împrumuturi ajută substanţial băncile din zona euro şi sprijină încrederea în economia regiunii, a apreciat Mario Draghi.

'Faptul că băncile au accesat masiv operaţiunile de refinanţare pe trei ani indică că măsurile adoptate de BCE au o contribuţie substanţială la îmbunătăţirea nivelului de finanţare al băncilor, prin urmare sprijină condiţiile financiare şi încrederea', a declarat şeful BCE.

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a cerut băncilor să folosească aceste fonduri pentru a achiziţiona obligaţiuni guvernamentale ale statelor din zona euro care se confruntă cu probleme, iar cererea ridicată pentru bondurile emise joi de Spania şi Italia indică că unele bănci ar fi urmat indicaţiile.

'Cu cât trece mai mult timp ... cu atât vedem semne că măsurile adoptate de BCE sunt eficiente. Această decizie a prevenit o contractare a creditării care ar fi avut urmări mult, mult mai serioase', a afirmat Draghi. Acesta a adăugat că BCE este mulţumită că liderii zonei euro au confirmat că implicarea creditorilor privaţi în al doilea pachet de asistenţă financiară pentru Grecia este 'unică şi excepţională'.

Trezoreria spaniolă a anunţat joi că a reuşit să strângă de pe piaţă 9,986 miliarde de euro, dublu faţă de obiectivul propus (între patru şi cinci miliarde de euro), de pe urma vânzării unor obligaţiuni pe trei, patru şi cinci ani. Graţie unei cereri semnificative (18,7 miliarde de euro), Spania a putut să se împrumute la dobânzi mai mici decât la precedenta licitaţie, randamentele cerute de investitori coborând, în medie, cu un punct procentual până la 3,576% pentru titlurile pe trei ani, la 3,883% pentru titlurile pe patru ani şi respectiv 3,949% la titlurile pe cinci ani.

Şi Trezoreria italiană a anunţat că a reuşit să strângă de pe piaţă 12 miliarde de euro (maximul propus) din vânzarea de obligaţiuni pe termen scurt. Investitorii au cumpărat obligaţiuni cu maturitatea la 12 luni în valoare de 8,5 miliarde de euro şi bonuri flexibile pe 136 de zile în valoare de 3,5 miliarde de euro. Graţie unei cereri de 19 miliarde de euro, nivelul dobânzilor pentru titlurile pe un an a scăzut semnificativ la 2,735%, de la nivelul de 5,952% stabilit la precedenta emisiune de obligaţiuni similare, organizată în data de 12 septembrie.

Aceste anunţuri au condus la creşterea cu aproape 0,3% a monedei euro până la 1,274 dolari. Miercuri moneda unică a coborât până la valoare de 1,26615 dolari la bursa de la New York.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creștem prețurile sau marjele clienților existenți. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii