BANCI | Interviu

Lucian Anghel, la lansarea cartii “Economia pe intelesul tuturor”: putem construi o tara in care sa-si gaseasca locul si copiii nostri

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-05-22 00:27

Lucian Anghel, fostul economist-sef al BCR, in prezent presedintele BVB si al BCR Pensii, si-a lansat in aceasta seara, la Libraria Bastilia din Bucuresti, cartea intitulata “Economia pe intelesul tuturor”, la editura Tritonic.

Lansarea a fost organizata de Facultatea de Management din cadrul SNSPA, acolo unde Anghel a devenit de curand profesor titular, fiind declarat de rectorul universitatii, prezent la eveniment, “una dintre cele mai mari achiziatii ale universitatii din ultima perioada”. In consecinta, mansarda frumoasei vile din Piata Romana, de langa ASE, ce gazduieste libraria, a fost plina de studenti.

Printre care si un elev, fiul lui Lucian, cel caruia (precum si fiicei sale, fireste) tatal i-a dedicat aceasta carte.

Dar sa nu credeti ca prezenta tinerilor la aceasta lansare a fost doar de complezenta, obligati de profesori sau de parinti. Fara ei, lansarea nici nu ar mai fi avut sens si farmec, pentru ca Lucian le-a marturisit, intr-un discurs emotionant, ca pentru ei a scris aceasta carte, in speranta ca aceasta-i va ajuta pentru a schimba tara in bine, astfel incat sa nu fie nevoiti, peste cativa ani, sa plece sa studieze sau sa munceasca in strainatate, departe de parinti.

“Am scris aceasta carte in primul rand pentru copiii mei, intrucat cred ca putem construi ceva mai bun decat e Romania acum, dar pentru asta trebuie sa intelegem ce se intampla in jurul nostru. Am scris cartea pentru ca fiul meu sa ramana in tara, si as face orice sa-i construiesc o tara in care sa-si gaseasca locul, sa nu doreasca sa plece iar apoi sa-l vad odata pe an si sa vorbesc cu el numai pe skype”, a spus Lucian.

“Cred cu tarie ca daca studentii reusesc sa acumuleze informatii de o mai buna calitate, vor putea conduce mai bine tara decat o fac acum altii si astfel vor putea sa ne plateasca si noua pensiile”, a adaugat el. Lucian este convins ca daca aceasta carte va fi citita de cat mai multi, vom trai mai bine, vom avea o tara mai buna, cu o strategie pe termen lulng, care sa nu mai stea cu mana intinsa la altii. “Eu cred in aceste lucruri, in potentialul tarii”.

Daca vom avea un nivel de cultura economica mai ridicat, vom trai mai bine, pentru ca politicienilor le va fi mai greu sa castige voturi cu promisiuni electorale fara fundament economic, explica Lucian. Din pacate, adauga el, cei care decid soarta tarii, alegatorii, au in prezent o educatie financiara precara, astfel se explica problemele prin care trece tara.

“O mare parte dintre cei care ne conduc destinele au terminat SNSPA, deci automat daca vrei sa schimbi ceva in bine e necesar sa formezi manageri care sa se implice in politica”, considera Lucian Anghel.

El aminteste ca aceeasi situatie este, de fapt, si in Statele Unite. America nu ar fi experimentat criza subprime daca educatia financiara, cultura financiara, ar fi fost la un nivel mai ridicat. De altfel, Lucian a marturisit ca inspiratia pentru a scrie aceasta carte i-a venit chiar cand se afla in SUA, la o intrunire a FMI, insa nu in timpul conferintei ci in camera de hotel, cand a descoperit un canal TV dedicat sfaturilor utile de natura financiara pentru americanii de rand, precum cele in care li se recomanda, de pilda, sa nu riste sa sa ia un credit pentru o vacanta de lux in Caraibe.

Un imbold pentru a scrie o astfel de carte, pe intelesul tuturor, despre notiuni generale din domeniul economic, precum inflatie sau dobanda de politica monetara, l-a primit si de la oameni simpli care l-au oprit pe strada pentru a-l intreba ce inseamna dobanda de politica monetara. “Mi-am dat seama atunci ca la televizor vorbeam o limba necunoscuta pentru majoritatea, de aceea m-am gandit ca ar fi utila o astfel de carte”, a spus Lucian.

A reusit insa sa o termine in 2 ani si jumatate, la sfarsitul lui 2011, o carte scrisa in avioane si hoteluri, intre diverse conferinte si sedinte, iar acum reuseste sa o si publice.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudențialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



 

Ultimele Comentarii