BANCI | Interviu

Lucian Anghel, BCR: Am putea sa hranim 4 Romanii daca am produce grau la fel de eficient ca tarile europene. Agricultura are un potential enorm si pentru ca pretul alimentelor creste

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-07-18 15:48

"Noi exportam destul de putin grau in comparatie cu Franta. Dar daca Romania ar ajunge doar la productia medie e UE, nu la cea a Frantei, am putea sa hranim patru romanii si ne-a tripa exporturile de grau", a spus astazi economistul sef al BCR, Lucian Anghel, cu ocazia prezentarii raportului anual pe Agricultura “Potentialul urias al Romaniei asteapta inca sa fie deblocat”.

"Potentialul este enorm, iar daca ne gandim ca populatia globului va ajunge la cei 6-7 miliarde de locuri pana in 2050, oameni ce vor consuma produse allimentare, indiferent daca este sau nu criza, la un moment dat ar trebui sa se puna problema securitatii alimentare la nivel mondial", a adaugat acesta.

Preturile au crescut si vor creste accelerat

Anghel a precizat ca in aceste conditii preturile produselor alimentare vor fi in continua crestere, cum s-a intamplat de altfel si in ultimii ani.

"La porumb, pretul a crscut cu 200% in ultimii 5 ani, la grau tot cu 200%, deci preturile produselor agroalimentare cresc, ce ar putea fi un stimulent pdntru agricultura ca afacere atractiva pe termen llung", a spus Anghel.

El a precizat ca la productia de porumb, in 2010 Romania a fost in top 10 al producatorilor de porumb, in conditiile unui randament la jumatatea fata de cel al UE.

De asemenea, suntem pe locul 3 ca suprafata cultivata cu cartofi, a caror pret a cunoscut o crestere de 70% in ultimii cinci ani, productiviatea fiind cu mult in urma altor tari.

La legume, acoperim doar 50-60% din necesarul intern, restul importam, de aceea sunt evident produse cu o fluctuatie de preturi internationale, afectate si de evolutia cursului de schimb valutar.

De asemenea, avem cea mai amre suprafata cu floarea soarelul, dar numai a 5-a productie din EU, din cauza productivitatii slabe.

Anghel considera ca la produsele organice, e o nista pe care o putem exploata. In Franta doar 2% din suprafata e cultivata cu aceste produse, o pondere mica, iar Romania are spatiu si este o nisa ce trebuie fructificata mai mult. La noi, doar 0,4% din suprafata e alocata pentru legume organice, restul in principal la cereale.

Economistul sef al BCR a mai precizat ca in privinta absorbtiei de fonduri UE s-a realizat un salt. Gradul de absorbie e in prezent in jur de 25%, dar va ajunge la 30% pana la finalul anului, stiind ca exista si o anumita inertie.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudențialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



 

Ultimele Comentarii