BANCI | Stirea Zilei

Legile Zamfir-Piperea privind plafonarea dobanzilor la credite, reducerea datoriilor la firmele de recuperare creante si impiedicarea executarilor silite, contestate la Curtea Constitutionala

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-12-28 10:14

Trei legi initiate de fostul deputat PNL, Daniel Zamfir, ulterior transferat la ALDE, care vizeaza plafonarea dobanzilor la credite, limitarea datoriilor la firmele de recuperare creante, precum si impiedicarea executarilor silite, adoptate recent de Parlament, odata cu taxa pe banci, au fost contestate la Curtea Constitutionala (CCR) tocmai de fostul partid al lui Zamfir, PNL, alaturi de USR.

Curtea Constitutionala a anuntat ca va dezbate cele trei legi in 27 februarie 2019.

Zamfir este un apropiat la avocatului Gheorghe Piperea, implicat in numeroase procese impotriva bancilor, asadar direct interesat de denigrarea acestora si de decredibilizarea sistemului financiar bancar.

Cele trei legi sesizate la CCR sunt:

- Legea pentru completarea OG nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar (plafonarea dobanzilor la credite)

- Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing (contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii), precum şi pentru completarea art. 120 din OUG 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului (contractele de credit nu mai sunt titluri executorii)

- Legea pentru completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori (reducerea datoriilor la firmele de recuperare creante).

Legile sunt în mod vădit neconstituţionale, în ansamblul lor, întrucât au fost adoptate prin încălcarea procedurii legislative, respectiv fără consultarea obligatorie a Consiliului Economic şi Social şi obţinerea avizului acestui for, se arata intr-un comunicat al PNL, citat de Agerpres.

PNL mai spune ca la adoptarea acestor legi au fost încălcate rigori elementare de reglementare în privinţa justificării normelor propuse spre adoptare ori corelarea acestora cu reglementări aflate deja în legislaţia în vigoare, în mod deosebit cu cele aflate în contradicţie.

Intre argumentele de neconstituţionalitate se numără plafonarea dobânzilor pentru credite ipotecare sau imobiliare, fără a se putea distinge la ce bază se raportează procentul de plafonare a dobânzii.

"Totodată, reglementarea propusă înfrânge principiile constituţionale referitoare la libertatea economică, libertatea contractuală, libera concurenţă, dreptul la proprietate privată şi economia liberă de piaţă. În mod efectiv este încălcată Directiva UE 1993/13 în materia protecţiei consumatorilor, care sancţionează clauzele abuzive în contractele dintre consumatori şi profesionişti. De asemenea, soluţiile juridice promovate sunt de natură a genera situaţii absurde în care chiar consumatorii creditelor riscă să fie prejudiciaţi în urma mecanismului financiar introdus prin modificările legislative, respectiv de a fi puşi în situaţia de a rambursa integral valoarea creditului înainte de scadenţă", conform comunicatului PNL.

Liberalii susţin că în cazul contractelor de leasing este afectat dreptul de proprietate al persoanei care deţine bunul dat în folosinţă unei alte persoane, întrucât este eliminat caracterul executoriu al contractului încheiat şi, implicit, posibilitatea recuperării bunului asupra căruia deţine dreptul de proprietate.

"În plus, este instituit un regim discriminatoriu, împotriva reglementărilor constituţionale, în cadrul aceleiaşi categorii de persoane fizice/ juridice care sunt titulari ai unor creanţe. Astfel, este restrâns fără nicio raţiune dreptul de a recupera creanţa dobândită prin cesiune de la o instituţie de credit cedentă, fiind impus un regim juridic al proprietăţii asupra creanţei diferit de la un titular la altul, în funcţie de modul de dobândire a respectivei creanţe", mai arată PNL.

PNL mai mentioneaza ca alături de alte partide din Opoziţie a sesizat Curtea Constituţională şi legat de alte acte normative, adoptate la finalul sesiunii parlamentare, precum Legea pensiilor, Legea de adoptare a Ordonanţei Guvernului 4/2017 privind suprataxarea contractelor part-time, Legea de adoptare a Ordonanţei Guvernului 90/2018 din domeniul Justiţiei, Legea privind combaterea evaziunii fiscale în forma propusă de un deputat PSD şi Legea privind anularea unor infracţiuni din domeniul construcţiilor. 

 

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii