BANCI | Ultima Ora

Lege pentru conversia creditelor in franci elvetieni (CHF) din Polonia

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-01-15 14:39

Noul presedinte polonez Andrzej Duda, care in campania electorala de anul trecut a promis conversia creditelor din franci elvetieni in zloti la cursul din data in care au fost acordate, la jumatate fata de cel din prezent, va prezenta astazi o lege in acest sens, transmite Reuters.

In cazul conversiei celor o jumatate de milion de credite ipotecare in CHF, echivalentul a 36 de miliarde de dolari, reprezentand 14% din totalul creditelor si 8% din PIB, la cursul din data acordarii, bancile ar putea suferi pierderi de aproximativ 8 miliarde de dolari, conform estimarilor mBank, subsidiara Commerzbank, de doua ori mai mult decat profitul sistemului bancar polonez in 2014.

Presa a relatat insa ca presedintele polonez va propune o varianta de conversie care sa atenueze pierderile bancilor.

Pe de alta parte, reprezentantii guvernului au declarat ca statul nu va suporta pierderile rezultate din conversie.

Curs de schimb "corect"

In proiectul de lege privind conversia prezentat astazi de guvernul polonez nu sunt specificate costurile aferente acestei operatiuni, ci doar un algoritm de calcul pentru "un curs de schimb corect".

Costurile conversiei urmeaza a fi stabilite de catre autoritatea de supraveghere a pietei bancare.

Lipsa detaliilor intensifica speculatiile si nervozitatea pietei financiare, consecinta fiind ca actiunile bancilor listate la bursa au suferit pierderi importante: 3,5% in cazul PKO BP, cea mai mare banca poloneza,, si 6% in cazul Getin Noble Bank, grup din care face parte si Idea Bank.

Pierderi suplimentare din taxa pe activele bancare

Partidul nationalist conservator la putere in Polonia, Partidul Dreptatii si Justitiei (PiS), a propus si o lege privind introducerea unei taxe pe activele bancilor, aprobata tot astazi de catre parlamentul polonez, in ciuda faptului ca guvernatorul bancii centrale a Poloniei, Marek Belka a avertizat in decembrie ca cele doua legi introduse concomitent ar putea cauza "crize serioase" in cazul unor banci.

Taxa bancara ar urma sa provoace bancilor pierderi de 1,1 miliarde dolari, adica o treime din profitul cumulat al sistemului bancar polonez din ultimul an.

Noua putere din Polonia ne aduce aminte de fostele guvernari din Romania, dupa ce zilele trecute polonezii au iesit in strada pentru a protesta fata de incercarile guvernului de a politiza televiziunea nationala, prin impunerea la conducerea acesteia a unui reprezentant al guvernului. 

In prezent, seful televiziunii nationale din Polonia se alege in urma unui concurs organizat de Consiliul national al audiovizualului din aceasta tara.

Comentarii

cosmin
Proiectul CHF inghetat de PSD
PSD nu doreste un astfel de proiect motiv pentru care proiectul de lege a fost plasat intr-un sertar.....influentati de BNR. Asteptam cu drag alegerile sa distrugem PSD-ul din temelie.

Lege CHF obligatoriu si in Romania
Catre PSD
Aveti acest model de lege din Polonia, preluati-l ca sa va fie mai usor. Atata tinpp cat acolo va fi aprobat atunci sper sa numai iasa cei de la BNR sa comenteze aiurea. In mare parte sunt aceleasi banci asa ca daca acolo se aproba unde numarul clientilor este cu mult mai mare ca la noi atunci orice opozitie a BNR-ului va fi considerata sfidatoare fata de cetateanul roman.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



CEC Bank implineste 160 de ani

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: 160 de ani în care și-a reconfirmat constant poziția de bancă stabilă, de încredere, care a fost alături de generații de detalii

BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii