BANCI | Interviu

Lazea: Aderarea la euro va necesita o schimbare culturală a românilor spre modelul german

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2010-09-23 14:43

Aderarea la zona euro va aduce României beneficii sub aspectul stabilităţii preţurilor, dar, fără o schimbare a mentalităţii populaţiei spre modelul germano-baltic, va cauza fie o majorare a şomajului, fie deficite externe mari, consideră economistul şef al BNR, Valentin Lazea.

"În zona euro avem azi două civilizaţii, cea germano-baltică, care favorizează o inflaţie mică, deficite externe mici şi şomaj mic, şi cea mediteraneano - celtică, mai relaxată, pe principiul mai puţină muncă mai multă distracţie", a spus Lazea, în cadrului unui seminar organizat de BNR.

El a menţionat că cele două civilizaţii convieţuiesc sub aceeaşi politică monetară, ceea ce are mai multe consecinţe, printre care şi faptul că statele cu civilizaţie meditaraneano-celtică au câştigat o inflaţie mai mică.

"Cât de cât ratele inflaţiei s-au situat în linie între cele două zone civilizaţionale", a continuat Lazea, citat de Mediafax.

El a arătat că statele meditaraneano-celtice au plătit preţul după ce au intrat în zona euro întrucât nu erau la fel de productive, mai exact s-au confruntat fie cu şomaj ridicat, cum este cazul Spaniei, fie cu deficite externe mari, cum este Grecia.

"Nu este greu să spunem cărei zone culturale aparţine România, nu este niciun mister. Dacă va intra în zona euro, România s-ar putea să aibă inflaţie mică, dar vestea proastă este că ar putea să plătească, fie prin deficite externe foarte mari, fie prin şomaj foarte mare, dacă nu îşi va schimba comportamentul", a continuat Lazea.

El a arătat că românii ar putea adopta poziţia slovacilor, care au spus "că şi ei pot să lucreze şi să consume la fel ca germanii".

"Nu se merge către dezintegrare, cele două civilizaţii vor continua să convieţuiască, numai că problemele trebuie puse pe masă", a încheiat economistul-şef al BNR.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creștem prețurile sau marjele clienților existenți. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii