BANCI | Stirea Zilei

Jumatate din profitul sistemului bancar a fost facut de trei banci

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-02-18 21:55

Sistemul bancar romanesc, format din 36 de banci si cooperativa de credit Creditcoop, a obtinut in 2016 un profit net de aproape 4,3 miliarde lei, jumatate din acest castig fiind realizat de doar trei banci mari: Banca Transilvania, BRD si Unicredit.

Cele trei banci au obtinut impreuna un profit net de aproximativ 2,3 miliarde lei.

Cel mai mare castig l-a avut Banca Transilvania (BT), de 1,281 miliarde lei, urmata de BRD, cu 763 miliarde lei si Unicredit, cu aproximativ 330 milioane lei (74 milioane euro, conform datelor raportate de grupul italian).

BCR, cea mai mare banca locala, este de asteptat sa obtina un castig chiar mai mare decat al BT, intrucat dupa primele noua luni ale anului trecut banca austriecilor de la Erste Bank realizase un profit net de 1,145 miliarde lei.

In 2015, profitul BCR a fost de 919 milioane lei, dupa pierderi record de 2,4 miliarde lei in 2014, ca urmare a recunoasterii creditelor neperformante.

Daca adaugam si profitul BCR, vom constata ca patru banci au obtinut 80% din profitul total al sistemului bancar, compus din 37 de institutii de credit. Iar dupa ce si Raiffeisen si ING isi vor publica rezultatele, vom constata ca peste 90% din profit este al primelor 6 banci.

In ceea ce o priveste pe Banca Transilvania, profitul acesteia a scazut anul trecut cu 47% fata de 2015, cand a obtinut un castig exceptional de 1,650 miliarde lei in urma preluarii Volksbank.

Seful bancii, Horia Ciorcila, a declarat ca banca este interesata si de alte achizitii, desi a reusit sa intreaca BRD la valoarea activelor, devenind a doua mare banca romeasca, dupa BCR. (vezi aici detalii)

BRD, in schimb, a reusit sa-si majoreze profitul cu 63%, datorita scaderii costurilor cu riscul, dupa ce si-a recunoscut in 2015 creditele neperformante. Banca a continuat insa si anul trecut sa-si scoata in afara bilantului creditele pe care nu le mai poate recupera de clienti, in principal firme mici, astfel ca soldul total al creditelor a avut de suferit, motiv pentru care a fost intrecuta de BT.

In privinta Unicredit, profitul acesteia a urcat cu 31%, datorita veniturilor mai mari si a scaderii costurilor cu riscul.

Sistemul bancar romanesc a obtinut in 2016 un profit net de 4,332 miliarde lei, in scadere cu 11% (545 milioane lei) fata de anul precedent, cand s-a ridicat la 4,877 miliarde lei, conform datelor BNR. (vezi aici detalii)

Taguri: BRD Groupe Societe Generale  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Banca Transilvania  dobanzi depozite  TBI Credit IFN  statistici BNR  credite neperformante  Return on equity (ROE) sistem bancar  YOU BRD  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

 



 

Ultimele Comentarii