BANCI | Interviu

Jean-Claude Trichet: Economia europeana si-ar putea reveni in 2010

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-03-18 18:36

Economia şi-ar putea reveni începând cu anul viitor, a declarat preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, care a adăugat că instituţia pe care o conduce este pregătită să ia, la nevoie, măsuri suplimentare pentru relansare economică.

"Anul 2009 va fi unul foarte, foarte dificil. În acelaşi timp, este un consens general în rândul tuturor instituţiilor publice şi private că 2010 ar putea fi anul unei reveniri moderate a creşterii economice", a afirmat Trichet pe postul de radio Europe 1.

Preşedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a declarat în această săptămână că revenirea economiei americane ar putea începe anul viitor, în cazul în care voinţa politică este suficient de puternică pentru a finaliza programele costisitoare de salvare a sistemului financiar.

Întrebat dacă BCE va urma instituţiilor similare din SUA şi Marea Britanie în a cumpăra direct active, spre exemplu obligaţiuni, pentru relansarea economiei, bancherul european a precizat că banca ia în considerare măsuri suplimentare adecvate, dar care nu sunt neapărat identice cu cele ale celorlalte instituţii omoloage.

Banca centrală a redus în această lună dobânda cheie la 1,5%, cel mai scăzut nivel din istoria instituţiei, iar analiştii se aşteaptă să fie redusă la 1% până la mijlocul anului.

Oficialul consideră că banca a scăzut semnificativ şi rapid dobânzile deoarece presiunile inflaţioniste sunt în scădere. Trichet a adăugat că instituţia nu a decis că actualul nivel va rămâne cel mai scăzut.

"Rămânem vigilenţi. În sectorul monetar şi cel bugetar este importantă luarea unor decizii curajoase imediat, acolo unde este nevoie, în acelaşi timp reasigurând şi inspirând încredere în capacitatea noastră de a menţine stabilitatea preţurilor pe termen mediu şi lung", a afirmat bancherul.

Conducerea BCE consideră că are puţin spaţiu de manevră pentru reducerea şi mai mult a dobânzilor, iar scăderea acestora până la zero ar putea afecta eficacitatea politicilor monetare.

Băncile centrale ale SUA, Japoniei, Marii Britanii şi Elveţiei au redus dobânzile cheie aproape de zero în încercarea de a stimula economiile, lovite de criza financiară.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creÈ™tem preÈ›urile sau marjele clienÈ›ilor existenÈ›i. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii