BANCI | Interviu

James Stewart, Raiffeisen Bank: BNR ar putea folosi operatiuni de tip swap pentru a imprumuta bancile cu valuta

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-11 19:43

Operaţiunile de tip swap, prin care BNR să împrumute băncile cu valută, pentru perioade scurte de timp, ar putea constitui o măsură de susţinere pentru sistemul bancar, în cazul în care s-ar dovedi necesară, a spus joi James Daniel Stewart, vicepreşedinte al Raiffeisen Bank România.

El a explicat că băncile româneşti nu au nevoie, în prezent, de un plan de salvare, ci de măsuri imediate pentru a asigura un nivel potrivit de lichiditate în piaţă şi pentru restabilirea încrederii între bănci, în condiţiile crizei de lichiditate pe plan mondial.

"Trebuie să menţinem funcţionarea pieţei monetare. Băncile nu stau rău cu lichiditatea şi nu avem nevoie neapărat de un plan de salvare. Dacă se constată o problemă de lichiditate, o măsură posibilă ar fi ca BNR să facă operaţiuni de tip swap, pentru perioade limitate de timp, de exemplu pe 30 zile, prin care să împrumute băncile cu valută", a declarat James Daniel Stewart, vicepreşedintele responsabil cu trezoreria şi pieţele de capital de la Raiffeisen Bank România.

El consideră că, în condiţiile restrângerii lichidităţii disponibile pe plan extern, banca centrală ar putea face astfel de injecţii temporare de lichiditate, mai ales că băncile comerciale din România trebuie să-şi reducă dependenţa de finanţarea externă.

Preşedintele Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen, estimează că sistemul bancar va trece printr-o fază de ajustare, care va fi mai accentuată pentru băncile "care au compromis stabilitatea pentru creşterea cotei de piaţă după active".

El a subliniat că, în prezent, la nivelul pieţei bancare, raportul între credite şi depozite este de aproximativ 130%, dar sunt bănci care au un decalaj mult mai puternic între resursele atrase şi cele plasate.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creÈ™tem preÈ›urile sau marjele clienÈ›ilor existenÈ›i. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii