BANCI | Interviu

Isarescu: BNR a intervenit cu 10 miliarde de euro pe piata valutara, pentru a opri aprecierea leului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-07 16:01

Banca Naţională a României (BNR) a cumpărat în perioada 2005-2007 zece miliarde de euro, pentru ca leul sa nu se aprecieze, artificial, prea mult, a declarat, vineri, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu.

Oficialul a arătat că BNR, după ce a cumpărat euro şi a furnizat lei pe piaţă, a început operaţiunile de sterilizare, pentru a contracara si pericolul inflatiei, dupa ce piata a fost inundata de lei.

"La un punct eram înăbuşiţi de atâta sterilizare. Cu o mână cumpăram valută, cu cealaltă lei, pentru ca să nu stimulăm băncile în acea afluenţă de lei, cu dobânzi care mergeau spre zero, să dea şi mai multe credite. Greu acest proces", a spus Isărescu.

El a mai menţionat că atunci când cursul se situa la 3,1-3,2 lei/euro (în vara anului 2007 - n.r.), BNR a cumpărat trei miliarde de euro.

"Acum îmi pare rău că nu am cumpărat mai mult, trebuia într-adevăr să lucrăm şi mai mult. Dar dă-i românului mintea de atunci", a continuat guvernatorul băncii centrale.

El a comparat băncile comerciale cu nişte oameni, care "îşi pun joben, monoclu, şi se duc la hipodrom şi pariază" pe deprecierea leului sau pe aprecierea monedei naţionale.

Isărescu a atras atenţia că trebuie să ne uităm şi la realităţile economiei româneşti, în contextul în care există o teorie întreagă despre impactul negativ al mişcărilor violente de curs asupra economiei reale.

În plus, el a arătat că evoluţia cursului de schimb influenţează o ţară întreagă, nu doar sectorul creditelor în valută.

Isarescu a atras atenţia că evoluţia cursului de schimb reprezintă o "mare incertitudine" a economiei, în contextul în care România este legată de regiune.

"Oricât am încerca să ne decuplăm, şi vedeţi că încercăm să nu mai semănăm cu ţara x sau y, suntem în zonă", a spus Isărescu.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creÈ™tem preÈ›urile sau marjele clienÈ›ilor existenÈ›i. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii