BANCI | Opinie

Isarescu: Bancile care au pus cota de piata pe primul loc vor fi primele care vor plati

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-15 08:20

Unele bănci din România au pus cota de piaţă pe primul loc în detrimentul prudenţei şi sunt primele care vor plăti, a spus marţi guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, referindu-se la problemele de lichiditate pe care aceste bănci le-ar putea întâmpina.

"BNR a tot repetat şi am ajuns sub oprobiul multora spunând prudenţă, şi nu cotă de piaţă. Nu toate băncile ne-au ascultat, unele au pus cota de piaţă pe primul loc şi sunt primele care plătesc, în sensul că s-au plâns sau se vor plânge că respiră mai greu", a spus Isărescu, amintind însă că toate băncile din România sunt solide şi că pe piaţă există în continuare un exces de lichiditate, însă acesta este segmentat.

Guvernatorul BNR a menţionat că, pe fondul neîncrederii din piaţă, unele bănci ar putea avea probleme în a găsi lichiditate, dar că banca centrală este gata să le furnizeze, dacă vor avea nevoie.

El a menţionat că BNR a cerut din timp băncilor comerciale să aibă planuri de urgenţă pentru situaţii speciale.

"Aceste planuri intră în funcţionare automat, dacă anumiţi indicatori finnciari se deteriorează. Niciunul din aceste planuri nu a intrat în funcţiune, iar băncile din România sunt departe de o situaţie de urgenţă", a mai spus guvernatorul BNR.

Isărescu a precizat că, în ciuda zvonisticii care a apărut referitor la unele instituţii bancare, băncile din România sunt foarte bine capitalizate, "această tendinţă de capitalizare apărând iniţial pentru că lumea nu avea încredere în România".

În 1999-2000, BNR a cerut băncilor chiar o supracapitalizare, aceasta ajungând atunci la un vârf de 26%, în condiţiile în care o capitalizare normală este la 8%, a mai spus Isărescu, menţionând că, în prezent, capitalizarea sistemului bancar din România este încă la 13-14%.

Isărescu a calificat lichiditatea din sistemul bancar ca fiind "superabundentă".

"BNR a rămas în poziţia de debitor, iar pentru a ne atinge obiectivul de inflaţie am absorbit bani de la bănci. În prezent, tindem spre o poziţie de echilibru, însă există încă exces de lichiditate", a mai spus guvernatorul BNR.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creÈ™tem în România È™i de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital È™i mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”CreÈ™terea detalii

 



 

Ultimele Comentarii