Criza COVID-19 | Ultima Ora

IRCC, indicele pentru creditele noi in lei cu dobanda variabila, scade la 2,17%, dar ramane mai mare decat ROBOR: cu cat se ieftinesc imprumuturile

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-09-30 13:31

Dobanzile variabile la creditele noi in lei, precum cele pentru cumpararea de locuinte, inclusiv Noua Casa, precum si finantarile pentru firme, vor fi mai mici de la 1 septembrie, pentru ca indicatorul care sta la baza calculului acestora (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor - IRCC) a scazut cu 0,24 puncte procentuale, la 2,17%, de la 2,41%.

Noua valoare a IRCC, de 2,17%, va fi valabila pentru creditele noi in lei cu dobanda variabila, acordate de banci pe parcursul trimestrului trei din acest an (septembrie-decembrie).

IRCC nu este, insa, reprezentativ pentru nivelul actual al dobanzilor din piata bancara, intrucat este calculat in functie de valorile dobanzilor din piata interbancara din trimestrul doi al acestui an, conform legii.

Astfel, IRCC este la un nivel mai mare decat indicele pentru creditele vechi, ROBOR la 3 luni, de 2,11%, desi acesta este in crestere in ultima saptamana, dupa ce a coborat sub sub 2%, in urma diminuarii dobanzii de politica monetara, la 1,5%, de la inceputul lunii august.

Tentinda de crestere a ROBOR se suprapune cu cresterea cursului de schimb, influentat atat de tendinta altor valute din regiune, pe fondul crizei COVID-19, cat si de recentele tensiuni politice din Romania, dupa ce Parlamentul a votat cresterea pensiilor cu 40%, in ciuda criticilor economistilor si a Guvernului privind lipsa resurselor bugetare.

Cu cat se ieftinesc creditele

De exemplu, la un credit ipotecar Noua Casa in valoare de 300.000 de lei (in jur de 61.000 de euro), pe o perioada de 30 de ani, cu o Dobanda Anuala Efectiva (DAE) de 4,73%, rata lunara este 1500 de lei, iar suma totala de rambursat, la finalul celor 30 de ani, de 553.292 de lei.

In urma scaderii IRCC de la 2,41% la 2,16%, rata lunara scade la 1.460 de lei, asadar cu 40 de lei, iar suma totala de rambursat se diminueaza la 537.349 de lei, deci cu 15.943 de lei.

La creditele de consum, impactul reducerii IRCC nu este atat de puternic, dat fiind ca valoarea acestor imprumuturi este mai mica, iar perioada de rambursare mai scurta.

In prezent, in cazul unui credit de nevoi personale in valoare de 23.000 de lei (5.000 de euro), pe 5 ani, cu o DAE de 11,98%, rata lunara este 504 lei iar suma totala de rambursat - 30.256 de lei.

De maine, dupa scaderea IRCC, rata lunara scade la 501 lei, iar suma totala de rambursat la 30.088 lei, conform Calculatordecredite.ro.

Taguri: IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor)  dobanzi credite firme  credite ipotecare  credite de consum  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  dobanzi credite nevoi personale  ROBOR  credite firme  credite noi  banca  dobanzi credite ipotecare  credite Prima Casa  credite nevoi personale  credite pentru locuinte  credite imobiliare  Credite IMM  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Taxa de pod Fetesti (peaj) si vinieta de Ungaria (huvinieta) se pot cumpara si din aplicatia CEC Bank

• CEC Bank oferă totodată clienților săi posibilitatea să își actualizeze adresa de e-mail folosită în relația cu banca, direct din CEC app  CEC Bank oferă clienților săi, începând din această lună, posibilitatea detalii

 



 

Ultimele Comentarii