PENSII PRIVATE | Analiza

Ion Giurescu (CSSPP): Blocarea la 2% a contributiei catre fondurile de pensii private, de neinteles

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-02 07:56

Statul ar fi putut negocia cu administratorii de fonduri de pensii private pentru plasarea contribuţiilor încasate în titluri de stat şi în infrastructură, ca măsuri anticriză, în loc să îngheţe contribuţia virată pe pilonul II la 2%, a spus duminică, pentru NewsIn, vicereşedintele CSSPP.

Proiectul de buget pe 2009 trimis sâmbătă partenerilor sociali prevede blocarea nivelului contribuţiei virate către fondurile de pensii private obligatorii la 2% din salariul brut în acest an.

"Nu înţelegem de ce au luat această decizie. Se putea negocia cu APAPR (Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România n.r.) ca banii să fie investiţi în titluri de stat şi în infrastructură, ca măsură anticriză", a spus vicepreşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Ion Giurescu.

El a precizat că, în acest fel, banii s-ar fi întors tot la stat.

Reprezentanţii CSSPP vor discuta cu oficialii guvernamentali despre eventuala măsură de îngheţare a contribuţiilor la 2% în sistemul de pensii private obligatorii, a adăugat Giurescu.

Potrivit legii actuale, începând cu 1 ianuarie a fiecărui an, după implementarea sistemului de pensii private obligatorii, cota de contribuţie la sistemul pensiilor obligatorii creşte anual cu 0,5%, până ajunge la 6% din venitul brut al salariaţilor, într-un interval de opt ani.

Cele 14 fonduri de pensii obligatorii aveau, la sfârşitul anului trecut, 4.031.421 de participanţi de la care încasează contribuţii.

Piaţa pensiilor private obligatorii (pilon II) a ajuns la active nete de 831,9 milioane lei (208,74 milioane euro) la sfârşitul anului trecut, după opt luni de colectare a contribuţiilor de la clienţi.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii