BANCI | Interviu

Ion Dragulin: BNR ar putea extinde garantiile pentru creditele Lombard

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-22 17:49

Banca Naţională a României (BNR) are în pregătire o analiză care ar permite extinderea garanţiilor acceptate la împrumuturile contractate de bănci de la BNR, prin includerea creditelor corporate, ceea ce ar presupune ca respectivele companii debitoare să fie evaluate de banca centrală.

"Problema este în atenţia băncii centrale şi în analiză, însă nu a ajuns să fie discutată de Consiliul de Administraţie al BNR. Dacă este aprobat, documentul ar presupune înfiinţarea, în cadrul BNR, a unui corp de expertiză, care să evalueze companiile şi situaţia lor financiară şi să le dea calificative. Apoi, BNR ar putea accepta, ca garanţii la împrumuturile lombard, creditele date de bănci companiilor evaluate, dacă acestea au rating foarte ridicat", a declarat, pentru NewsIn, directorul Direcţiei de Stabilitate Financiară din BNR, Ion Drăgulin.

Creditul lombard - sau facilitatea de credit - este oferit de BNR băncilor care au nevoie de lichiditate, dar care trebuie să garanteze cu titluri de stat. În prezent, dobânda anuală la creditul lombard este de 14,25%, fiind stabilită la 4% peste dobânda de politică monetară.

Banca centrală are în vedere această opţiune de lărgire a garanţiilor pentru bănci, la împrumuturile de la BNR, de mai multe luni, în condiţiile în care nu toate instituţiile de credit dispun de suficiente titluri de stat.

La sfârşitul săptămânii trecute, dobânzile în piaţa monetară au crescut puternic, depăşind 40% pe an în cazul depozitelor pentru o zi (de tip overnight). În acest context, BNR a acordat, tot vineri, credit lombard de peste 2 miliarde lei băncilor comerciale, în condiţiile în care lichiditatea din piaţă a scăzut puternic.

"Nivelul actual al dobânzilor nu este reprezentativ şi nu are nicio valabilitate. Tranzacţiile sunt destul de puţine, însă ask-urile pot ajunge şi la 100% pe swap-uri. Depinde de contrapartidă şi lichiditate", a declarat, miercuri, Ciprian Mihai, şef de departament în cadrul trezoreriei Volksbank România, pentru NewsIn.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creÈ™tem preÈ›urile sau marjele clienÈ›ilor existenÈ›i. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii