BANCI | Interviu

Ion Dragulin: Bancile vor inaspri conditiile de creditare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-05-21 14:08

Bãncile se asteaptã în perioada urmãtoare la înãsprirea conditiilor de creditare pentru companii si populatie, a declarat, miercuri, seful directiei de stabilitate financiarã din cadrul bãncii centrale, Ion Drãgulin, citat de Mediafax.

"Majoritatea companiilor s-au finantat anul trecut în valutã, atât intern, cât si extern, ceea ce înseamnã o expunere valutarã foarte mare a acestora si ar putea pune în discutie riscul valutar", a afirmat Drãgulin la seminarul "Cresterea dobânzilor - frânã pentru creditare sau doar temperare?", organizat de Ziarul Financiar.

Totusi, în conditiile unei cresteri consistente a dobânzilor la împrumuturile contractate, sectorul companiilor ar fi rezistent la socurile moderate, potrivit acestuia.

La nivelul total al companiilor, asteptãrile bãncilor erau de relaxare a conditiilor de creditare pentru primul trimestru al acestui an.

Deciziile de politicã monetarã au înãsprit însã standardele si termenii de creditare pentru firme, iar printre factorii de modificare perceputi de bãnci se numãrã situatia actualã sau asteptatã a capitalului bãncii, deciziile de politicã monetarã sau prudentialã a BNR si asteptãrile privind situatia economicã generalã.

În ceea ce priveste creditarea populatiei, bãncile spun cã standardele de creditare s-au relaxat usor, însã se asteaptã la o crestere a restrictiilor impuse.

Pentru al doilea trimestru al acestui an se anticipeazã o crestere a restrictiilor la creditele pentru achizitii de locuinte si terenuri, potrivit datelor prezentate de Drãgulin.

"Principalele probleme legate de sectorul populatiei fatã de sistemul bancar sunt cresterea puternicã a creditului de consum si a scadentelor, precum si expunerea valutarã. Cresterea costului de finantare reclamã o preocupare si mai mare pentru gestionarea riscului de neplatã", a spus Drãgulin.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creÈ™tem preÈ›urile sau marjele clienÈ›ilor existenÈ›i. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii