BANCI | Analiza

Initiativa Viena 2 ne avertizeaza cu privire la ritmul redus al creditarii: "Rezolvati urgent problema creditelor neperformante"

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-10-24 09:03

Initiativa Viena 2, din care fac parte reprezentanti ai FMI, BERD, grupurilor bancare europene si bancilor centrale, avertizeaza tarile din Sud-Estul Europei, inclusiv Romania, cu privire la nivelul redus al creditarii, si cere autoritatilor si bancilor sa ia masuri in acest sens, cea mai urgenta fiind rezolvarea problemei nivelului ridicat al creditelor neperformante. 

Initiativa Viena 2 s-a intrunit la Bruxelles, in perioada 21-22 octombrie, pentru a evalua tendințele recente de reducere a finantarilor bancilor straine in regiune (deleveraging), evolutia creditarii și nivelul creditelor neperformante în sectorul bancar din Europa Centrala si de Sud Est (CESEE), se arata intr-un comunicat comun al BERD si FMI.

S-a discutat si despre impactul Mecanismului Unic de Soluționare propus recent pentru o Uniune Europeană Bancară a statelor din CESEE. Intr-o sesiune specială s-au analizat provocările specifice cu care se confruntă țările din Europa de Sud-Est (SEE) din afara UE.

Depozitele interne, insuficiente pentru relansarea semnificativa a creditarii

Reducerea finanțărilor transfrontaliere de către băncile occidentale pentru tarile din CESEE continuă într-un ritm moderat, dar cu diferențe majore de la tara la țară, iar trecerea la un model bazat mai mult pe finanțarea internă se dezvolta tot mai mult, precizeaza Initativa Viena 2.

În acelasi timp, creșterea creditarii rămâne lenta, din cauza factorilor de cerere și ofertă. Având în vedere ca piețele de capital locale sunt slab dezvoltate, cresterea depozitelor interne s-ar putea dovedi insuficienta pentru a sprijini o relansare semnificativă a creditarii.

În plus, abordarea mai selectivă a băncilor transfrontaliere poate pune probleme pentru unele țări, o situatie care necesită o monitorizare atentă. Este necesara, de aceea, o evaluare a fiecarei tari privind cauzele principale ale evolutiei slabe a creditarii, in vederea formularii unor politici eficiente.

Rezolvarea problemei volumului mare de credite neperformante este urgenta

Primele indicii privind reluarea cererii de credite au inceput sa apara, dar rezolvarea problemei creditelor neperformante și incertitudinilor legate de reglementarile in aceasta problema sunt factori-cheie pentru reducerea constrângerilor actuale privind oferta de credite, avertizeaza Initiativa Viena 2.

Forumul Initiativei Viena 2 a subliniat nevoia urgentă de a aborda persistenta volumului ridicat de credite neperformante în mai multe țări din regiune, pentru a se stimula acordarea de noi împrumuturi. Pentru revigorarea creditarii este nevoie de un efort concertat din partea autorităților de reglementare și băncilor, pentru a se oferi stimulentele si impulsul necesare pentru a se rupe cercul care leaga creșterea redusă a creditarii de volumul mare al creditelor neperformante.

Forumul Initiativei Viena 2 a salutat publicarea noii definiții armonizate a creditelor neperformante și a reglementarilor privind anularea acestora de către Autoritatea Bancară Europeană (EBA). În plus, Forumul încurajeaza utilizarea acestora pe scara mai largă in zona CESEE si a sugerat bancilor si institutiilor de reglementare realizarea unor planuri de acțiune naționale pentru rezolvarea problemei creditelor neperformante în țările cele mai afectate, inclusiv în contextul discutiilor privind relatia dintre banca-mama si banca din tarile gazda a subsidiarelor.

În paralel, Viena 2 va elabora opțiuni concrete pentru noi finantari destinate bancilor, in vederea stimularii acordarii de catre acestea de noi credite sectorului privat, in special IMM-urilor. Un nou grup de lucru va oferi propuneri până în primăvara anului 2014 .

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii