BANCI | Stirea Zilei

ING le cere clientilor sa-i spuna de unde au atatia bani depusi in conturi

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-01-27 20:40

Un cititor ni s-a plans ca ING Bank l-a anchetat ca pe vremea Securitatii: de unde aveti banii depusi in cont, unde lucrati, fiul dumneavoastra ce face in strainatate, de ce-i trimiteti bani acolo? "Mai aveau sa-mi propuna un acord de colaborare".

ING l-a somat sa completeze o declaratie privin sursa banilor si sa-i trimita si documente justificative de provenienta a banilor depusi in ultimele luni in cont, chiar daca nu e vorba de niste sume foarte mari, in jurul a 10.000 de euro, fiind vorba in principal de economii facute de-a lungul timpului, dar si de o suma mai mare incasata drept mostenire.

Motiv pentru care am trimis la ING cateva intrebari, pentru lamurirea problemei, si anume: 

- Pentru ce sume de bani depuse in conturi e nevoie de declaratii din partea clientilor si de ce?

- E nevoie si de dovezi privind sursa banilor?

- Ce se intampla daca un client nu trimite la banca declaratia solicitata privind provenienta banilor?

- Ce trebuie scris in acea declaratie, daca e vorba, de exemplu, de economii personale?

Raspunsul ING este, din pacate, prea general pentru a lamuri problema si complet inutil pentru clientii aflati in situatia de mai sus:

"Ca Institutie Financiara, Banca este obligata in cadrul activitatii pe care o desfasoara sa aplice masuri adecvate de cunoastere a clientelei, in scopul prevenirii spalarii banilor si a finantarii terorismului.

Legislatia principala ce reglementeaza acest domeniu, la nivel national, este consituita din:

a) Legea 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, prin care se transpun la nivel national prevederile Directivei (UE) 2015/849 a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 mai 2015 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanţării terorismului.

b) Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 2/2019 privind prevenirea și combaterea spălării banilor șI finanțării terorismului."

De ce este un raspuns nelamuritor si inutil pentru clientii bancii?

1. In primul rand, pentru ca nu raspunde la intrebarile specifice trimise;

2. Apoi, pentru ca nu explica ce anume prevad cele doua acte legislative cu privire la relatia client-banca. Mai exact, ce trebuie sa faca banca si clientul pentru a respecta cele doua prevederi legale;

3. Si pentru ca nu spune care sunt mai exact prevederile legale care permit bancii sa ceara clientilor documente justificative privind provenienta banilor depusi in cont.

Am citit cele doua norme legale invocate de ING, dar in niciuna dintre ele nu exista obligatia bancii de a cere clientilor dovezi privind sursa fondurilor.

Este vorba de proceduri de cunoastere a clientelei, care presupun identificarea persoanelor si a datelor personale ale acestora, insa nicidecum strangerea de informatii detaliate privind provenienta banilor depusi in cont sau relatiile familiale si personale.

Legea pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, recent intrata in vigoare, la finalul anului trecut, are cu siguranta menirea de a depista cazurile reale prin care anumite persoane sau entitati finanteaza terorismul sau spala banii proveniti din activitati ilegale, nu sa permita bancilor sa-si chestioneze clientii cu privire la relatiile de familie si provenienta economiilor depuse in conturi.

 

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii