ECONOMIE | Analize economice

Inflatia a „aterizat” in apropierea pragului de trei procente

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-03-12 06:24

Creșterea anuală a prețurilor s-a redus în luna februarie 2020 la 3,05%, potrivit datelor publicate de INS.

Este o evoluție puternică în jos, după valorile de 4,04% consemnate la finele anului trecut și 3,60% după prima lună din anul curent.

Cu toate acestea, inflația MEDIE anuală (media celor mai recente 12 luni față de media celor 12 luni precedente) a rămas la nivelul de 3,8% după metodologia națională și chiar 3,9% după cea armonizată, utilizată pentru comparabilitate la nivel european.

Explicația este un efect important de bază, prin care creșterea pronunțată a prețurilor de la începutul lui 2019 a fost înlocuită de un avans temperat per total, la începutul lui 2020.

Ca factori de influență mai importanți, majorarea sezonieră a prețurilor la legume și fructe a fost contrabalansată de scăderea conjuncturală pe grupa de combustibili, urmare a evoluției prețului petrolului pe plan mondial.

Ambele au venit cu o contribuție de circa o zecime de punct procentual, legumele și fructele cu plus iar combustibilii cu minus, ceea ce înseamnă cam 40% din valoarea de 0,25% a IPC consemnată pe luna februarie.

De reținut, însă, grupa mare de produse alimentare a contribuit cu patru cincimi la inflația lunară, existând un avans semnificativ al prețurilor unor produse de bază, precum pâinea (+0,47%), carnea și preparatele din carne (+0,50%) și brânza (+0,65%).

Inflația lunară CORE2, aflată sub influența politicii monetare, s-a diminuat la 0,28% în februarie, după ce urcase la 0,42% în luna precedentă.

În pofida problemelor cu deficitele din economie și a conjuncturii internaționale în care încep să se vadă tot mai clar efectele epidemiei de coronavirus, evoluția prețurilor din România se află în linie cu cea mai recentă prognoză a Băncii Centrale, care vede un nivel de 2,8% pentru acest trimestru și o stabilizare la 3% pe final de an.

 

Taguri: inflatia  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



Deficitul comercial lunar a revenit peste cota de 2 miliarde euro

Exporturile României au fost în februarie 2024 de aproape 8 miliarde euro (+0,2% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat ceva mai mult de 10 miliarde euro (+1,2%), potrivit datelor publicate de INS. detalii

România, 78% din media UE la PIB/locuitor în 2023

România s-a situat anul trecut pe locul 21 din cele 27 de state membre UE în ceea ce privește PIB/locuitor, potrivit datelor semnal publicate de Eurostat. Cu 78% din media europeană consemnată pentru 2023, am depășit Ungaria și Croația detalii

România - prima în UE la inflație, prin efect de bază

România a rămas și în februarie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. Deși în scădere față de luna precedentă, avansul prețurilor (7,1%) a rămas peste nivelul de detalii

Inflația anuală, în scădere la 7,23%

Inflația anuală a scăzut în februarie 2024 până la 7,23%, față de 7,41% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Avansul general al prețurilor în a doua lună a anului a fost de 0,81% iar indicele de referință detalii

 



 

Ultimele Comentarii