BANCI | Stirea Zilei

Indicatorii sistemului bancar romanesc la jumatatea anului 2016: profituri mai mari, cu tot mai putine unitati si angajati

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-08-29 23:01

Indicatorii sistemului bancar romanesc s-au imbunatatit semnificativ in prima jumatate a acestui an, pe fondul unei cresteri economice puternice, de 6% pe an, care a permis bancilor sa acorde tot mai multe imprumuturi, in special populatiei.

In acelasi timp, bancile si-au diminuat costurile, atat cele aferente riscului de credit (ajustarile pentru depreciere sau provizioanele, cum mai sunt cunoscute), cat si cele de functionare, continuand sa-si ajusteze reteaua de unitati si numarul de salariati, in contextul in care tot mai multi clienti prefera sa utilizeze serviciile bancare electronice, online.

Astfel, profitul net al sistemului bancar s-a ridicat la 2,410 miliarde lei in primul semestru, dublu in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, o parte fiind sustinut si de vanzarea actiunilor Visa.

Numarul bancilor care au inregistrat profit a crescut la 27, cu 3 mai multe decat in iunie 2015, dar inca exista banci, noua la numar, care produc pierderi, ceea ce reprezinta un indiciu pentru potentiale fuziuni si achizitii.

Indicatorii de rentabilitate (ROA si ROE) s-au dublat, de asemenea, comparativ cu anul trecut: ROA (rentabilitatea activelor) a crescut de la 0,66% la 1,27%, in timp ce rentabilitatea capitalului (ROE) a ajuns la 12,28%, de la 6,44%.

Rentabilitatea activitatii de baza a atins un nivel record, peste cel din anul de euforie 2008 (vezi aici detalii).

Profitabilitatea bancilor a fost sustinuta de cresterea creditarii, precum si de reducerea provizioanelor pentru credite neperformante (ajustarile pentru depreciere), de la 25 de miliarde lei in iunie 2015 la doar 16,4 miliarde lei in iunie 2016.

In acelasi timp, bancile si-au redus si cheltuielile de operare, prin ajustarea retelei de unitati si a numarului salariatilor.

Numarul unitatilor bancare s-a diminuat cu 306 in perioada iunie 2015-iunie 2016, de la 5.160 la 4.854 unitati. Ajustarea retelei bancare pare un proces continuu, in contextul cresterii puternice a volumelor de tranzactii bancare online si cu cardurile, care nu necesita prezenta clientilor bancilor la ghisee.

Si numarul angajatilor din banci continua sa scada: in perioada iunie 2015-iunie 2015, personalul din sistemul bancar s-a redus cu 1.615 persoane, la un total de 55.725 de salariati in iunie 2016.

Sistemul bancar si-a imbunatatit si indicatorii de risc: valoarea capitalurilor proprii a crescut de la 35 la 39 miliarde lei, iar indicatorul de solvabilitate a ajuns la 19,10% in iunie 2016, de la 18,07% in urma cu un an.

Rata creditelor neperformante a scazut de la 13,04% la 11,30% in aceeasi perioada.

 

Taguri: dobanzi depozite  statistici BNR  aplicatie plati cu telefonul mobil  credite neperformante  Return on equity (ROE) sistem bancar  YOU BRD  rezultate financiare banci  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii