BANCI | Analiza

Increderea romanilor in banci si stabilitatea sistemului bancar a crescut fata de 2010, in ciuda proceselor privind clauzele abuzive

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-08-26 14:43

Increderea populatiei in bancile romanesti si in stabilitatea sistemului bancar s-a imbunatatit fata de cea din urma cu 4 ani, in 2010, in ciuda deficitului mare de imagine suferit de banci, in special ca efect al implementarii legislatiei privind protectia consumatorilor (OUG 50), care a declansat o serie de procese intre banci si clienti.

Conform unui sondaj de opinie realizat in acest an si publicat astazi de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB), in prezent 66% dintre romani apreciaza ca au putina sau foarte putina incredere in banci, fata de o pondere a nemultumitilor de 71% in sondajul din 2010, asadar cu 5 puncte mai ridicata.

Totusi, ponderea celor care au incredere in banci a crescut mai putin, de la 29% in 2010 la 31% in prezent. (vezi graficul comparativ).

Totusi, mai multi romani, respectiv 19%, au declarat ca perceptia lor despre banci s-a schimbat in rau pe parcursul anului trecut, fata de doar 5% care vad cu ochi mai buni bancile.

Doar 40% dintre romani au incredere in soliditatea sistemului bancar

Si perceptia romanilor cu privire la stabilitatea sistemului financiar-bancar s-a imbunatatit in ultimii 4 ani. Astfel, daca in 2010, o pondere de 64% dintre romani apreciau ca sistemul bancar este foarte instabil si destul de instabil, in acest an doar 50% au indoieli cu privire la soliditatea bancilor, o imbunatatire si mai importanta.

Asadar, mai multi romani a incredere in stabilitatea sistemului bancar decat in banci ca atare.

Cu toate acestea, ponderea celor care apreciaza ca sistemul bancar este instabil (50%) ramane mai ridicata decat a celor care au incredere in soliditatea bancilor (40%), dintre care 37% spun ca sistemul bancar este destul de stabil, fata de 3% care apreciaza ca este foarte stabil.

Cea mai mare doză de încredere in banci o au persoanele cu economii la bănci (51%), persoanele
care se declară informate cu privire la sistemul bancar (43%), precum şi cei care ştiu că depozitele sunt garantate, iar FGDB plătește compensații în cazul unui faliment bancar (46%), precizeaza autorii sondajului.

Cel mai scăzut nivel de încredere în bănci îl au persoanele care se consideră puţin şi foarte puţin
informate despre sistemul bancar.

Interesant este ca increderea in banci si in stabilitatea sistemului bancar a crescut in ciuda faptului ca din 2010 acestea au suferit un deficit de imagine major, in special din cauza problemelor legate de schimbarea legislatiei privind protectia consumatorilor, mai exact implementarea OUG 50, care a dezlantuit un val de procese intre clienti si banci.

Ceea ce inseamna ca, dupa cum s-a observat si in sondajul din 2010, se pare ca utilizarea creditelor nu influenteaza intr-o mare masura nivelul de incredere in banci si perceptiile privind stabilitatea sistemului bancar.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii