ASIGURARI | Stirea Zilei

Inca un soc pe piata asigurarilor, dupa falimentul Astra: ASF trimite in insolventa a cincea mare firma de asigurari, Euroins, dupa ce a fost lasata sa practice cele mai mici tarife la RCA

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-10-14 17:43

ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiara a firmei de asigurari bulgaresti Euroins, dupa ce a constatat ca aceasta a devenit insolvabila, la mai putin de doua luni dupa ce a aruncat in faliment a doua mare firma de asigurari romaneasca, Astra Asigurari.

Euroins a fost, si in acest an, cea mai agresiva firma de asigurari pe piata RCA, practicand cele mai mici preturi, substantial sub nivelul altor firme concurente. Drept rezultat, firma a incasat prime din asigurari in crestere cu 38%, reusind sa ajunga pe locul 5 in topul firmelor de asigurari, inaintea Asirom (vezi aici detalii).

ASF a permis Euroins acest comportament pe piata in ciuda faptului ca firma avea indicatori de solvabilitate scazuti si pierderi de 64 milioane lei in 2014. In august, ASF a constatat ca Euroins avea nevoie de o majorare substantiala de capital, in valoare de 200 de milioane de lei, adica aproape cat tot capitalul social subscris, de 219 milioane lei, si inca o data mai mult decat fondurile proprii detinute in prezent de firma, in valoare de 114 milioane lei.

Oare nu cumva ASF a avut (si) in acest caz deficiente de supraveghere a firmei de asigurari?

Decizia Consiliului ASF în cazul societății EUROINS România Asigurare-Reasigurare (comunicat de presa)

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a hotărât în ședința de astăzi deschiderea procedurii de redresare financiară pe bază de plan a societății EUROINS România Asigurare-Reasigurare S.A., având ca obiectiv restabilirea situației financiare în termen de un an.

Decizia ASF se bazează pe concluziile unui raport de control privind activitatea și managementul financiar al EUROINS, care a scos în evidență o serie de deficiențe privind solvabilitatea și nivelul capitalului.

De asemenea, Consiliul ASF a avut în vedere identificarea, pe baza situațiilor financiare de la 30 iunie 2015, a unui necesar minim de capital insuficient acoperit prin aportul de 200 milioane de lei asumat de acționarii societății pentru luna octombrie a acestui an, în contextul cerințelor suplimentare de lichiditate și de capital rezultate din aplicarea, de la 1 ianuarie 2016, a noilor norme de supraveghere Solvabilitate II.

În cel mult 20 de zile de la data comunicării prezentei decizii, Consiliul de Administrație al EUROINS are obligația de a depune la ASF planul de redresare care să includă atât o estimare a resurselor financiare cu care se intenționează corectarea marjei de solvabilitate, programele de reasigurare, cât și un program de stingere a datoriilor. De asemenea, EUROINS va transmite lunar către ASF un raport privind stadiul realizării măsurilor pe care societatea și le va asuma prin planul de redresare.

Decizia ASF constituie o măsură prudențială adoptată în scopul redresării financiare a societății și al restabilirii indicatorilor prudențiali. EUROINS are în continuare dreptul de a desfășura activitatea de asigurare (subscriere de riscuri noi, lichidare daune etc.), iar toate polițele deja emise rămân valabile până la data expirării.

Falimentul Astra inca nu a fost aprobat

ASF a anuntat in 26 august ca a cerut falimentul Astra Asigurari, a doua mare firma de asigurari din Romania, cu 1,8 milioane de clienti si 2,5 milioane polite de asigurare, dupa ce autoritatea nu a reusit, timp de un an si jumatate, cu ajutorul administratorului special KPMG, sa recapitalizeze firma sau sa o vanda. (vezi aici detalii)

Falimentul Astra inca nu a fost aprobat de Tribunalul Bucuresti, astfel incat clientii firmei de asigurari inca nu pot fi despagubiti.

Probleme vechi la Euroins

Euroins a avut probleme relevate de ASF inca din 2012, cand autoritatea anunta ca firma de asigurari este in dificultate si are nevoie de capital suplimentar (vezi aici detalii).

La sfarsitul lui august 2013, ASF i-a suspendat firmei Euroins dreptul de a vinde asigurari RCA iar seful sau a fost amendat, intrucat despagubirile nu se plateau la timp. (vezi aici detalii

Sanctiunea a fost ridicata insa dupa mai putin de o luna, cu urmatoarele precizari din partea ASF: "Autoritatea de Supraveghere Financiară dorește să informeze publicul că va monitoriza cu vigilență modul în care atât compania EUROINS, cât și celelalte societăți de asigurări înțeleg să instrumenteze și să finalizeze dosarele de daună, precum și cum înțeleg societățile de asigurări să respecte drepturile asiguraților."

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

Nimeni nu poate opri Facebook sa faca profit din promovarea fraudelor online

A trecut mai bine de o luna de zile, din 5 februarie 2024, de cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un comunicat in care atragea atentia asupra clipurilor false (deepfake) care circula pe Facebook cu guvernatorul Mugur Isarescu recomandand diverse „platforme detalii

 



 

Ultimele Comentarii