BANCI | Opinie

In ce hal a (ramas) ajuns presa economica

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-10-14 10:02

Toata presa economica tiparita si online, precum si agentiile de stiri, au titrat ieri ca ratingurile bancilor romanesti nu vor fi afectate de adoptarea legii privind conversia creditelor in franci elvetieni.

Stirea a avut ca sursa un comunicat al agentiei americane de rating Fitch care in titlu anunta acelasi lucru (Fitch: Romania Banks CHF Conversion - No Immediate Rating Impact). 

Numai ca, daca citesti textul comunicatului, vei vedea ca acesta se refera, de fapt, la doar trei banci romanesti pe care agentia de rating la monitorizeaza: BCR, Banca Transilvania (BT) si UniCredit.

Si cum toate trei nu au credite in franci (BT mai are ceva ramasite ramase de la clientii Volksbank), ratingurile lor, care oricum sunt mici, nu vor fi afectate, dupa cum se arata in stirea Bancherul.ro pe acelasi subiect.

Daca va intrebati cum se face ca o astfel de informatie a fost preluata total eronat in presa economica, exista cel putin doua explicatii:

1. Pot exista suspiciuni ca unele ziare aservite unor interese incalca normele deontologice; de altfel, avocati implicati in procesele cu bancile s-au repezit sa preia stirea falsa despre Fitch pe paginile lor de socializare, pentru a demonstra ca legea conversiei nu va afecta bancile.

2. Se prea poate ca alte publicatii sa aiba, pur si simplu, un standard de calitate foarte slab, inca de la inceputul existentei lor, sau sa fi fost afectat in ultima perioada, cum este cazul unuia dintre cele mai mari ziare financiare romanesti.

Adevarul este ca ratingul unor banci romanesti cu multe credite in CHF, precum Raiffeisen Bank, ar putea fi intr-adevar afectat de legea conversiei, in conditiile in care BNR a estimat o pierdere totala a sistemului bancar de 2,382 miliarde lei, pierderea diminuata cu ajustarile pentru depreciere deja recunoscute fiind de 1,664 miliarde lei.

De asemenea, doua banci ar prezenta o rata a fondurilor proprii totale sub pragul minim reglementat, de 8% (vezi aici detalii)

Taguri: UniCredit Bank  curs BNR  Easy Credit  BT  Banca Transilvania  Banca Comerciala Romana (BCR)  TBI Credit IFN  BT Pay  

Comentarii

Catavencu
Si totusi...
Articolul arata o trista realitate, care reflecta, in fapt, imaginea societatii... Si totusi, exista o a treia categorie de publicatii, cele care nu acceseaza informatia originala pt ca au incredere in sursele lor obisnuite care poate fac parte din categoriile 1 si 2. Cert e ca manipularea informatiei a depasit oina, ca "sport" national...



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii